Аварійний дитячий садок у Чернігові закривають: дітей переводять в інші

21:14, 13 сер. 2019
 
Аварійний дитячий садок у Чернігові закривають: дітей переводять в інші

97 вихованців чернігівського дитячого садка №5 з першого вересня підуть до інших дошкільних навчальних закладів міста. Усе – через аварійність будівлі, каже завідувачка садка №5 Олена Тишкевич. Сьогодні там провели батьківські збори, перед тим будівлю оглянув міський голова Владислав Атрошенко.

Це – чернігівський дитячий садок №5 на Шерстянці. Побудували його 1936 року, каже завідувачка закладу Олена Тишкевич. У травні тут провели експертизу технічного стану будівлі. Вона не придатна для експлуатації, говорить завідувачка.

Олена Тишкевич, завідувачка дитячого садка №5: «Велика біда в тому, що дитячий садок збудований без фундаменту. Я вам покажу конкретні місця - там підлога повністю провалюється. Ми його ремонтуємо кожних 3 місяці. Піднімаємо лінолеум, кладемо туди якісь дошки, вони просто осідають і осідають. Це місце, де центр садочка. Тобто садок потихеньку в центрі складується, осідає. Тут воно похилене сюди вниз, і тут з вулиці стоїть вода. Ця стіна останніх років 6 постійно мокра.»

Ремонтувати цей дитячий садок, каже міський голова Владислав Атрошенко, немає сенсу.

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова: «Цю ситуацію ми вивчимо комплексно і приймемо розумне рішення в межах наших бюджетних можливостей. Якщо тут буде потрібний дитячий садочок, ми цей садочок…  Ремонт його можливий тільки за допомогою одного інструмента – бульдозера.»

З першого вересня 97 вихованців дитячого садка мають піти до інших дошкільних навчальних закладів міста.

Олена Тишкевич, завідувачка дитячого садка №5: «З завідувачами все узгоджено, розписані діти на папері: скільки дітей іде у 2 садок, скільки дітей іде у 10 садок, діти йдуть у 14 садок - це теж недалеко, через вулицю Мазепи, діти йдуть у 51 садок біля басейна, по 2 чоловіки йдуть в центрі міста, одна дитина йде на Пухова, тобто там, де батьки знімають квартири, де планують знімати квартири.»

Один із садочків, який прийме дітей, - сусідній десятий. У ньому для старшої групи готують  окреме приміщення, там зараз роблять ремонт.

Наталія Муцька, завідувачка дитячого садка №10: «З 5-го садочка переходить до нас повністю їхня старша група, з їхнім складом вихователів, щоб не травмувати ні дітей, ні персонал. 25 діток там. І повністю переходить молодша група, так як у нас є місця, молодша група у нас не повністю наповнена. Ніяких взагалі проблем не має бути. У нас буде повністю наповнюваність така, яка повинна бути.»

П’ятирічний Дмитро Павелко ходитиме до десятого садка. Туди переходить вся його група разом із вихователями.

Дмитро Павелко, вихованець дитячого садка №5: «Мені подобається сюди ходити.»

Галина Павелко, мама дошкільняти: «Нам дуже подобався садочок, що він близько коло нас, і вихователі, і завідуюча, нас все влаштовувало. Я б не хотіла, щоб його закривали. Ну якщо так хтось вирішив, значить, мабуть, так треба. Добре, що нас переводять, що нам дали садочок, що не треба самим шукати. Ну ми звикли до цього садочка, ну вже будемо ходити у 10, нам уже рік залишився походити, так що якось доходимо.»

Щоб обговорити такі зміни, завідувачка садка та начальник міського управління освіти Василь Білогура зібрали батьків.

Раїса Щадько, бабуся дошкільнят: «Ми не хочемо, ми хочемо  до цього садка ходити.»

Олена Тишкевич, завідувачка дитячого садка №5: «Але ви розумієте, будівля застаріла вже, тут немає фундаменту, повірте мені. Ви думаєте, мені не боляче розлучатися з ним? Я пропрацювала тут 16,5 років, мені боляче розлучатися з будівлею, зі стінами, з дітьми.»