У центрі Сосниці встановлять «Камеру Довженка»

18:40, 12 сер. 2019
 
У центрі Сосниці встановлять «Камеру Довженка»

У центрі Сосниці встановлять «Камеру Довженка». Металева скульптура коштуватиме 60 тисяч гривень, їх виділили з бюджету громади. Скульптуру робить місцевий коваль, завершити роботу над нею має за місяць – до дня народження Олександра Довженка. 

Віталій Онищенко цілує молот – це, каже, давня ковальська традиція.

Ковальство - спадкова справа Віталія Онищенка. Ковалями були його дід і батько. Металеву композицію «Ведмідь на сосні»,  встановлену у центрі Сосниці, зробив він. Тепер у своїй кузні працює над  іншою скульптурою з металу - довженковою кінокамерою, яку теж планують встановити в центрі селища. Вона складатиметься з понад сотні деталей, розповідає автор. Вони зараз розкладені в різних кутках кузні. Частина - тут, у слюсарні.

Віталій Онищенко, коваль: «Ось об’єктив, ось запчастини всі. Тут купа металу, там, у майстерні, ще. Коротше, збираємо усе до купи.»

Ці металеві дуги – елементи бобін з кіноплівками - символу трьох фільмів Олександра Довженка.

Віталій Онищенко, коваль: «Знаменита трилогія – «Звенигора», «Арсенал», «Земля».

Віталій Онищенко показує, як виглядатиме скульптура після з’єднання окремих елементів. 

Віталій Онищенко, коваль: «Отака буде. Це такий буде стілець. Десь так, не копія буде, - я сам працюю.  Це художник робив сам по собі, а я – сам по собі.»

Це коло - основа композиції. На ньому будуть стояти режисерський стілець і кінокамера.

Віталій Онищенко, коваль: «Це буде стояти тут камера. Десь сантиметрів 20 висотою подіум буде.»

Висота  скульптури буде більше 2–х метрів, каже автор. Довкола встановлять лавки. У кузні стоять їхні металеві частини.

Віталій Онищенко, коваль: «Такі десь приблизно – дугоподібні лавки будуть стояти.»

Довженкова камера стане частиною майбутньої фотозони. Вона буде знаходитись тут, у центрі Сосниці, в парку Довженка. Все мають зробити до дня народження режисера - до 10 вересня.

Юрій Рублевський, головний спеціаліст відділу ЖКГ Сосницької селищної ради: «Кована камера буде знаходитись між ліхтарями по центру. Ідея встановити камеру була приурочена безпосередньо тій професії, яка була в Олександра Петровича Довженка, видатного кіномитця, тобто кінокамера.»