Будівлю часів літописних слов’ян розкопують археологи на «Городищі» у Мезинському національному парку

20:32, 7 сер. 2019
 
Будівлю часів літописних слов’ян розкопують археологи на «Городищі» у Мезинському національному парку

Будівлю часів літописних слов’ян розкопують археологи на «Городищі» у Мезинському національному парку. Це сьома споруда, яку знайшли і вивчили археологи за 5 років досліджень цього «Городища». Від попередніх відрізняється масштабами і належала якщо не власнику поселення,каже керівник археологічної експедиції Олена Черненко, то комусь з найближчого його оточення. Про це свідчать знахідки – їх цьогоріч найбільше за всі попередні роки.

Олена Черненко, керівник археологічної експедиції: «Десь 4,5 на 4,5 – це лише котлован, а зовнішні стіни виступали за її периметри – трошки більше була, можливо метрів п’ять на п’ять. І два яруси. Тобто 25 квадратних метрів – це навіть за сучасними житловими нормами не так мало.»

Керівник археологічної експедиції Олена Черненко розповідає про будівлю, залишки якої розкопали цьогоріч археологи на древньому «Городищі». Обидва поверхи будівлі опалювалися.

Олена Черненко, керівник археологічної експедиції: «Тобто, десь півтора метри завглибшки був котлован підземний. На ньому було на стовпах дерев’яне перекриття другого ярусу. Враховуючи те, що було вогнище, міг використовуватися і перший ярус, і другий ярус також, бо там була піч.»

Олена Черненко каже, власник цього будинку мав високий статус у поселенні.

Олена Черненко, керівник археологічної експедиції: «Те, що вона мала два яруси, і те, що тут концентруються достатньо цікаві знахідки, дозволяє зробити висновок, що, напевно, в цій споруді мешкав якщо не володар місцевий, то хтось з його найближчого оточення. Тобто власники споруди були соціально високого статусу і, напевно, володіли цим поселенням.»

Зі знахідок цього розкопу - залізні ножі, наконечник стріли, рибальські снасті, глиняні черепки різних видів. Є речі, завезені з Візантії, що вказувало на розвиток торгівлі тих часів, каже Олена Черненко.

Олена Черненко, керівник археологічної експедиції: «Цьогоріч знахідок більше, ніж у попередній сезон, і при чому набагато більше. А для поселень такого класу взагалі аналогів немає, тому перебільшує по кількості знахідок всі поселення.»

З рідкісних  - амулет з ікла ведмедя.

Олена Черненко, керівник археологічної експедиції: «Він належить до тих часів, коли тут мешкали язичники. Вони мали культуру давньоруську, але вони ще не приймають християнство. Багато в чому у них зберігаються старі вірування, про що свідчить такий амулет, виготовлений з ікла ведмедя, який повинен був надавати власникові сили, міцності, відлякувати злу силу. Ведмедів тут вже давно немає, а амулет зберігся.»

Це лише частина знайденого, каже археолог. Більшість знахідок належить до періоду Х-ХІст.

Олена Черненко, керівник археологічної експедиції: «Городище», яке ми досліджуємо, воно багатошарове. Найдавніше відкладення належить до доби бронзи, але його достатньо мало. Далі йде шар поселення ранньослов’янського часу – це зарубинецька культура IV вік нової ери. Найпотужніші відкладення належать до доби раннього заліза.»

Розкопки цього «городища» триватимуть ще тиждень.