Десна міліє: чому та чи впаде рівень води в річці до історичного мінімуму

18:26, 6 сер. 2019
 
Десна міліє: чому та чи впаде рівень води в річці до історичного мінімуму

80 сантиметрів – такий рівень води у Десні біля Чернігова сьогодні о восьмій ранку зафіксували в обласному гідрометцентрі. За останню добу рівень знизився на 1сантиметр. Про це UA: Чернігів розповіла начальниця відділу гідрології Тетяна Полевик. За її словами, найнижчий показник зафіксували 2015-го року – 69 сантиметрів.

Останніх три роки Нелля Давидова ходить на чернігівський пляж «Золотий берег» майже щодня. За словами жінки, рівень води у Десні помітно зменшився.

Нелля Давидова, відпочивальниця: «Я плаваю до замерзання Десни. Кригою покривається, а я плаваю. Наслідки такі, що вона може «померти», так як Стрижень. Стрижнем раніше ходили судна величезні.»

Чернігівка Леся Макарова, яка відвідує міський пляж 30 років, теж говорить про зменшення рівня води у Десні.

Леся Макарова, відпочивальниця: «Та не тільки тут. Як ідеш до «Брянська» через ліс, там теж галявини – і ось так води. Всі йдуть через річку.»

За словами начальниці відділу гідрології обласного гідрометецентру Тетяни Полевик, за останню добу рівень води у Десні біля Чернігова знизився на 1сантиметр. Сьогодні о восьмій ранку він склав 80 сантиметрів.

Тетяна Полевик, начальниця відділу гідрології обласного гідрометцентру: «Триває поступове зниження рівня, яке продовжується вже з червня. І, якщо буде спекотна погода, без опадів, ми очікуватимемо подальшого зниження рівня. Гідрологічний пост на Десні біля Чернігова відкрили 1884 року. За цей період найнижчий рівень був 2015 року – це було 69 сантиметрів над нулем поста. І спостерігався він з 4 до 6 вересня. У разі подальшого зниження на 1-2 сантиметри ми можемо досягнути рівня 69, він навіть може знизитися ще більше.»

Така ситуація із рівнем води склалася через спеку та недостатню кількість опадів, каже начальниця відділу взаємодії із засобами масової інформації Деснянського басейнового управління Катерина Череватенко.

Катерина Череватенко, начальниця відділу взаємодії із ЗМІ Деснянського басейнового управління водних ресурсів: «Це, своєю чергою, призводить до пересихання витоків малих річок, до зменшення кількості води в свердловинах та колодязях у певних населених пунктах та, відповідно, до пожеж на торфовищах. Все, що наразі ми можемо зробити, це дотримуватися раціонального використання водних ресурсів. Щоб суб’єкти господарювання, комунальні підприємства, сільськогосподарські підприємства раціонально використовували прісну воду нашу, щоб вони дотримувалися дозволених лімітів забору води з басейну Десни.»