Кандидат у нардепи за 210 округом Борис Приходько вимагає перерахувати голоси. Подав до суду на ОВК

18:33, 25 лип. 2019
 
Кандидат у нардепи за 210 округом Борис Приходько вимагає перерахувати голоси. Подав до суду на ОВК

Чернігівський окружний адміністративний суд оголосив перерву у розгляді позову кандидата у народні депутати за 210-м виборчим округом Бориса Приходька.  Він оскаржує дії окружної виборчої комісії та вимагає перерахунку голосів. Нагадаємо, 210 округ охоплює Прилуки, Прилуцький, Бобровицький та Козелецький райони. Сьогодні перед початком засідання біля суду зібралися люди із плакатами в руках. Проти чого вони мітингували та як пройшло судове засідання, знає Олександра Денисенко.

Близько восьмої ранку біля Чернігівського окружного адміністративного суду збираються люди, дехто із них розгортає плакати. Чому тут зібралися, пояснюють так.

Лідія Шевченко, жителька села Покрівка Прилуцького району: «Ми хочемо на сьогоднішній день перерахунку голосів. Не важно, який це кандидат буде, але ми хочемо перерахунку голосів. Через це ми тут зібралися.»

Наталія Клименко, жителька Прилук: «Ми хочемо добитися справедливості. Щоб наші голоси не пропали ні за якого кандидата. Щоб правильно перерахували бюлетені і все. – Якогось конкретного кандидата підтримуєте? – Ні.»

210 округ – це Прилуки, Прилуцький, Бобровицький та Козелецький райони. На мітингу є і люди, які представляються жителями Чернігова

Денис Прохницький, житель Чернігова: «Попросили мене прийти. – Хто попросив? – Дівчина. – А чому? Як пояснила, для чого? – Треба допомогти. – Кому? Що сталося? – Ну, я всієї інформації не знаю.»

Анна Нагла, жителька Чернігова: «Тому що мені надоїла брехня. Весь час нас обманюють, важко вже жити. Треба щось робити, треба виходити, боротися за свої права, за свій голос. – Ви якогось конкретного кандидата підтримуєте? – Я підтримую кандидатів від «Слуга народу», від партії.»

Тим часом до людей підходить кандидат у народні депутати за 210-им округом Борис Приходько. Він подав позов до суду -  оскаржує дії окружної виборчої комісії. Через 40 хвилин у парку, де зібралися мітингувальники, з’являється поліція. Люди одразу починають розходитися.

Наталія Клименко, жителька Прилук: «Там же приїхала голова окружної комісії, нам кандидат якийсь у депутати сказав. Суд не буде вирішувати, може, вона скорегує і там перерахують вони на місці. Так будемо ждати. – Тобто зараз ви не будете залишатися? – Ні, на поїзд поїдемо. Зараз ми не будемо, а якщо не вирішать питання, то ще приїдемо, більше нас людей приїде, зі всіх дільниць приїде.»

За словами Бориса Приходька, він подав позов, бо окружна виборча комісія працювала із порушеннями.

Борис Приходько, кандидат у народні депутати за 210-им виборчим округом: «Була оголошена перерва з 23-го на 24-те число, з 12-ої години до 11-ої години ранку 24-го числа. За цей час ми зафіксували порушення – втручання в систему виборів. Тобто я особисто дивлюся на сайт ЦВК  - о 10-й годині змінюються результати в ЦВК, де обраховано 100%. Яким чином, якщо з 12-ої ночі до 11-ої перерва, а в 10 вони змінилися?»

На саме судове засідання Борис Приходько не пішов. Там його інтереси представляє адвокат Микола Торбєєв. Він каже, оскаржують у суді дії, бездіяльність та рішення 210-ої ОВК.

Микола Торбєєв, адвокат Бориса Приходька: «До прикладу, є певні рішення, які мають оформлятися документально, а вони взагалі приймаються і не оформляються, вони приймаються без достатньої кількості голосів членів комісії. Є дії, які приймаються всупереч закону. Є бездіяльність. До прикладу, повторні підрахунки голосів виборців без оформлення відповідними протоколами. Наша комплексна мета – це здійснити повторний перерахунок голосування виборців, тому що у нас є підстави вважати, що за рахунок масових фальсифікацій, порушень викривлено реальний результат голосування.»

Голова 210-ї ОВК Оксана Соколовська бере участь у судовому засіданні через відеозв’язок. Каже: позовних вимог не визнає.

Оксана Соколовська, голова 210-ї окружної виборчої комісії: «Комісія в повному обсязі додержувалася всіх вимог, визначених законом. А саме я на даний час посилаюся на статтю 94, в якій чітко зазначено, в який спосіб та яким чином я маю діяти. Я безпосередньо здійснювала разом із комісією порядок прийняття дільничних комісій, протоколів, виборчих документів, перевіряла комплектність та цілісність упаковок. Вчиняла всі дії, щоб якомога швидше передати цю інформацію Центральній виборчі комісії та встановити підсумки голосування.»

За деякий час Оксана Соколовська покидає судове засідання – каже, ЦВК вимагає від неї здачі протоколів. Ще одна сторона процесу – кандидат у народні депутати Сергій Коровченко. Він за результатами обробки протоколів ОВК набрав на 153 голоси більше і переміг в 210 окрузі. Його інтереси в суді представляють адвокат та довірена особа.

Дмитро Кірюшин , довірена особа Сергія Коровченка: «Як суб’єкт виборчого процесу користується своїм правом. Рішення в даній судовій справі може вплинути на його права і обов’язки.»

Після кількагодинного засідання колегія суддів приймає рішення.

Сергій Клопот, суддя Чернігівського окружного адміністративного суду: «Витребувати у відповідача раніше обговорені докази, у зв’язку з чим оголосити перерву у судовому засіданні до 18-ої години сьогодні.»

До шостої вечора окружна виборча комісія має надати суду необхідні документи.

Нагадаємо, за даними ЦВК, у 210-му окрузі порахували 100% протоколів. Там переміг самовисуванець Сергій Коровченко, набравши 16 448 голосів виборців. На 153 голоси менше у Бориса Приходька, теж самовисуванця. Вчора під будівлею ОВК у Прилуках відбувся мітинг. Там зібралися прихильники обох кандидатів.  Приходько сказав, що із результатами виборів не погоджується, тож буде вимагати у ЦВК змінити склад окружної комісії і перерахувати голоси. Сергій Коровченко у відповідь сказав, якщо Приходько хоче оскаржити результати виборів, може звернутися до суду. Приходька підтримали троє кандидатів у депутати за 210-им округом – Дмитро Пахомов, Василь Малик та Віталій Лічман. Вони записали спільне із Приходьком відео звернення і розмістили його в інтернеті.