Протоколи 35 із 174 дільниць 206 округу опрацювала ОВК

9:44, 22 лип. 2019
 
Протоколи 35 із 174 дільниць 206 округу опрацювала ОВК

 Протоколи з 35 виборчих дільниць опрацювали до 10 ранку в окружній виборчій комісії 206 округу. Перевіряти перші протоколи з дільниць тут почали після опівночі. Всього їх в окрузі 174 -  до нього входять Новозаводський район Чернігова, Чернігівський та Ріпкинський райони. Активність виборців тут склала 52%.

 За 5 хвилин до закриття однією з останніх голосує чернігівка Любов Фіалковська. Каже, голосує завжди, сьогодні – за незалежність.

Любов Фіалковська,  виборець:  «В принципі, за незалежність України, яку ми постійно чомусь виборюємо.  Є така свідомість кожної людини.  Ми були за містом, але це важливий громадянський обов’язок, тому летіли, не порушували правила. Але встигли».  

Коли останній виборець проголосував, дільницю зачиняють. Далі члени комісії перевіряють списки, рахують підписи та звіряються з контрольними талонами. Потім гасять невикористані бюлетені  -  їх на цій дільниці залишилось 1896: 944 загальнодержавного та 952 мажоритарного округу.  

Олександр Алін, заступник голови дільничної виборчої комісії № 741074: «Активність виборців, вона була більша на президентських. Але ви самі розумієте - літо. У нас за списками 2080 виборців. Із них по загальнодержавному округу проголосувало 1152, тобто 55,3%. І по одномандатному мажоритарному 1142, що дорівнює 54,9%».

 Така різниця виникла через те, що на дільниці голосували 10 людей, які змінили місце голосування. А тому отримували не два, а один бюлетень – загальнодержавного округу. 0 9:30 вечора члени комісії відкривають першу з 8 скриньок для голосування.

Спочатку рахують голоси за загальнодержавним округом. Через три години, о пів на першу ночі, коли голоси пораховані, заповнюють протоколи, ставлять підписи. Бюлетені запаковують та складають до коробок.  Близько першої ночі тут починають рахувати голоси за мажоритарним округом. Тим часом у 206 окружній виборчій комісії – черга. Світлана Довбиш отримує талон,  вона у черзі – 104.

Світлана Довбиш, член дільничної виборчої комісії № 740890: «Раніше о 2 ночі ми завжди здавались, уже о пів на третю ми спали вдома. Це треті вибори підряд оце таке твориться».

Опрацьовувати протоколи з виборчих дільниць окружна комісія почала після опівночі, каже заступник голови Максим Кириченко. До 1.30 перевірили результати голосування з 4 дільниць.

 Максим Кириченко заступник голови окружної виборчої комісії № 206: «Наразі  нашою ОВК перевіряється 5 виборча комісія. І попередні дільничні виборчі комісії були перевірені із результатом позитивним, тобто жодна не поїхала на уточнення».

Загалом у 206 окрузі  174 виборчі дільниці.

Максим Кириченко, заступник голови окружної виборчої комісії № 206: « Я думаю, що ми будемо працювати швидше, і наші оператори будуть працювати швидше. Не буду загадувати наперед, але думаю, що це буде в короткі терміни».