Новгород-Сіверський перевідзник з 1 вересня відмовляється від 14 сільських маршрутів

19:33, 20 лип. 2019
 
Новгород-Сіверський перевідзник з 1 вересня відмовляється від 14 сільських маршрутів

Новгород-Сіверське автотранспортне підприємство з першого вересня не буде перевозити пасажирів по селах району. Цю інформацію сьогодні підтвердив генеральний директор ПАТ «Чернігівавтосервіс» Володимир Козир. Причини назвав такі – збитковість рейсів та борг підприємства – 350 тисяч гривень.  Нині підприємство обслуговує в районі 14 маршрутів із сіл до Новгорода-Сіверського. Хто возитиме людей з 1 вересня – розкаже Наталія Скляренко.

Це село Леньків. Звідси до Новгорода-Сіверського двадцять кілометрів. Рейсовий автобус місцевого перевізника приїздить в село два рази на місяць – каже Марія Карачун. Люди дістаються на ньому в міські аптеки та в лікарню, бо ФАПа в селі немає.

«Треба і в лікарню, пенсіонери часто хворіють, треба їхати за ліками, за інших потреб.»

Новину про те, що автобуси  місцевого перевізника з вересня не їздитимуть в Ленькові сприймають так.

«А що я мільйонер? Таксі 500 гривень. Автобус  два рази на місять ходив, а це вже зовсім його зняти?  Правильно, от на чому нам діставатися? - Пішки.»

Марія Карачун: «Ми зовсім відірвані від світу. Далі ми вже не можемо жити. Все закрили, а тут нате вам – ще й автобус.»

Світлана Ветош: «Звичайно ж, треба автобус, треба.»

Новгород-Сіверський  автоперевізник має борги. Через це підприємство ліквідовують. Пояснює генеральний директор ПАТ «Чернігівавтосервіс» Володимир Козир, саме йому підпорядковується «Новгород-Сіверське АТП 17443»

«Економічно невигідно виконувати ці рейси. Підприємство винне своїм кредиторам 350 тисяч гривень, в тому числі і по заробітній платі, і по податкам. І на далі збільшувати борг нам немає жодного сенсу.»

Ці кадри відзняли журналісти Суспільного цьогоріч двадцятого лютого. Тоді місцевий перевізник  хотів скоротити кількість маршрутів з чотирнадцяти до семи через їх збитковість. Директор Микола Душин показував зламану техніку, казав – на її ремонт немає коштів, не вистачає грошей на заробітну плату водіям.

«Отримали 1000 гривень на місяць. Хто за тисячу буде людей возити? Знайти водія сьогодні важко. В центрі зайнятості лежить запит. В районній газеті постійно даємо оголошення.»

Заступник голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Неля Чугаєва каже – аби люди в районі не залишились без основного перевізника, нині ведуть переговори з облдержадміністрацією та директором міського автопідприємства Миколою Душиним.

«Ми зі свого боку направили листа на обласну державну адміністрацію.  Переживаємо, за долю нашого автотранспортного підприємства і за те, щоб жителі нашого району були повністю забезпечені перевезенням. Розмовляємо на цю тему з нашим АТП. Я думаю, що питання буде вирішене, не може бути так, щоб перевезенням не були забезпечені.»