Суд постановив вилучити, довірена особа оскаржує: чи є протизаконною агітація Ігоря Рибакова із приписом «Бюлетень заповнений по-іншому є недійсним»

17:35, 18 лип. 2019
 
Суд постановив вилучити, довірена особа оскаржує: чи є протизаконною агітація Ігоря Рибакова із приписом «Бюлетень заповнений по-іншому є недійсним»

Скасувати у суді  рішення Центральної виборчої комісії, яка постановила вилучити друковану агітпродукцію кандидата за 207 округом Ігоря Рибакова, збирається його довірена особа Олексій Кінебас. Про це він сказав у коментарі UA: Чернігів. Такий позов подав до Шостого апеляційного адміністративного суду. Нагадаємо, вчора ЦВК задовольнила скаргу іншого кандидата в нардепи за 207 округом – Максима Зуєва від «Слуги народу». Її він подав через друковану агітпродукцію, яка містить імітацію заповненого бюлетеня з відміткою навпроти імені Ігоря Рибакова. Знизу червоними літерами припис: «Бюлетень заповнений по-іншому є недійсним».  Чи є така агітація протизаконною – розкаже Анастасія Лоза.

Такі агітаційні листівки житель Новгорода-Сіверського Ігор Медвєдєв отримав вчора ввечері.  В бюлетені – ім’я Ігоря Рибакова. Знизу надпис: «Бюлетень, заповнений по-іншому є недійсним».

Ігор Медведєв, житель Новгорода-Сіверського: «Ось такі газети отримуємо і «правильні» бюлетені, де написано, як правильно голосувати. Тобто, якщо я по іншому галочку поставлю, то він вважається не дійсним. Я вважаю, що це незаконно. Сусіди кажуть, що також такі отримали. – Це вчора?  - Так. – А хто приніс, не бачили? Ну сказали, якась жінка, мабуть агітаторка якась.»

Листівки та біг-борди із таким змістом розповсюдили по всьому 207 округу, зокрема у Сновську та Корюківці. 16 липня опонент самовисуванця Ігоря Рибакова – кандидат-мажоритарник від партії «Слуга народу» Максим Зуєв – з цього приводу поскаржився до Центральної виборчої комісії.

«Ми дійсно подали заяву до ЦВК проти агітаційної реклами Рибакова, яка вводить в оману виборців. І ЦВК, розглянувши нашу заяву, задовольнила її.

Також ЦВК зобов’язала Нацполіцію України прослідкувати за тим, щоб зовнішня реклама Рибакова, борди, були демонтовані. Бо вони не лише порушують виборче законодавство, але й вводять в оману виборців.»

Зі слів речниці Нацполіції області Юлії Ковтун, постанова ЦВК до поліції наразі не надходила.  У самому документі, опублікованому на офіційному сайті ЦВК йдеться, цитуємо:

 «За результатами розгляду скарги Комісією встановлено наявність у діях кандидата в народні депутати Рибакова І.О. ознак порушення законодавства про вибори народних депутатів України, виборчих прав громадян, зокрема права на вільні вибори, гарантованого ст. 38 Конституції України».

«Центральна виборча комісія постановила: дії кандидата Рибакова І.О. визнати такими, що не відповідають законодавству та зобов’язати кандидата невідкладно забезпечити вилучення друкованих агітаційних матеріалів».

Довірена особа Ігоря Рибакова адвокат Олексій Кінебас пояснює, рекламна продукція не закликає голосувати за Рибакова, вона пояснює, як правильно заповнювати бюлетень. Каже, про це свідчить ось цей рядок: «Зробіть позначку у квадраті проти прізвища кандидата. За якого голосуєте».

«А в чому Ви бачите оману, власне?

Мабуть, ЦВК та скаржник вважають виборців якимись розумово відсталими, чи що? Ну який виборець може прийти до такого висновку? На борді написано, що ви ставите позначку навпроти кандидата, за якого хочете віддати свій голос.

ЦВК визнала протиправною діяльність кандидата, яка полягала в тому, що він пояснював своїм виборцям, як правильно заповнювати бюлетень. Щодо рішення ЦВК - ми вважаємо його незаконним. Більше того, ми вважаємо його абсурдним.»

Позов на ЦВК подали до Шостого апеляційного адміністративного суду.

Керівник обласного осередку «Комітету виборців України» Володимир Андрійченко каже, подібна форма агітації, яка спонукає виборця голосувати за конкретного кандидата використовувалась і в попередні роки.

 «Чіткої заборони на таку форму агітації немає.

Якщо там великими літерами написано, що в іншому випадку бюлетень буде визнаний недійсним, – це введення в оману виборців, то це не реклама , яка  скажімо так  неетична. Але, якщо це просто на аркуші паперу друкований зразок бюлетеня і галочка біля одного з кандидатів, то це не є порушенням виборчого законодавства серйозним.»