"Я перемогла рак": проект "Онкаут" представили на Алеї Героїв у Чернігові

18:52, 12 лип. 2019
 

Я перемогла рак - проект "Онкаут". Історії онкопереможців" представили сьогодні на Алеї Героїв у Чернігові. Розпочався проект з виставки світлин 5-ти жінок, що побороли цю недугу. Фотографії, зроблені Сергієм Бозбородьком, після виставки передадуть до Чернігівського медичного центру сучасної онкології. Свої історії перемог над раком онкопереможниці розповіли Валентині Милько.  

Майже 34 роки Людмила Нікуліщева бореться з раком. Їй 67. За цей час пережила 4 онкооперації і розлучення з чоловіком.

«Мені було 33 роки. Мені видалили груди. І в мене чоловік був такий, що пішов по місту розказувати, що у нього дружина захворіла на рак. Я розізлилася і між першою та другою операцією почала з ним розлучатися. Щоб він не заважав мені жити. Потім я вийшла на роботу. Хочу сказати,  що ці 34 роки я ніколи не забуваю, я регулярно кожного року ходжу на обстеження.»

Через рік після цієї операції Людмила  познайомилася зі своїм нинішнім чоловіком. Каже, живе повноцінним і щасливим життям. Вона любить подорожувати, декілька разів була у Австралії, нещодавно повернулась з Європи. Тепер жінка допомагає іншим справитися з цією недугою.  

69-ти річна Наталія Караванська перемогла рак молочної залози. Жінка каже, найскладніше  було сказати сину про рак. Він був на заробітках за кордоном,  і вона не хотіла його хвилювати. Не зізнавалась до останнього.

«Коли він приїхав і я йому розказала, ми разом посиділи, поплакали. Продовжуємо жити. У серпні буде 17 років, як у мене це позаду. Дуже багато було переживань, невпевненості у завтрашньому дні. Ось так хворим розказуємо, що все проходить, що ми ходимо. Чому ви переживаєте, що доживаєте останні дні?»

Один з організаторів проекту Тарас Степанушко каже, його створили, щоб привернути увагу до онкопроблем та надихнути на боротьбу з ними через історії успіху онкопереможців.

«Нас надихнув приклад однієї з наших героїнь, Олександри Васильченко. Вона у 14 років перехворіла на онкологію. І зараз вона лікар-онколог і рятує життя іншим людям.»

Фотовиставка триватиме 3 дні під час фестивалю Зелена Сцена. Потім світлини повісять у Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.