У Чернігівському адміністративному суді продовжуються засідання у справі мешканців вулиць Декабристів та Могилянського, яких затопило торік

18:43, 9 лип. 2019
 
У Чернігівському адміністративному суді продовжуються засідання у справі мешканців вулиць Декабристів та Могилянського, яких затопило торік

У Чернігівському окружному адміністративному суді досі триває засідання у справі мешканців вулиць Декабристів та Могилянського. Одна з них, Наталія Дубовик, подала до суду на Кабінет міністрів. Позивається через те, що власники будинків, затоплених під час зливи 30 червня минулого року, не отримали компенсацію від держави. Розпочалось засідання о 2-й дня. Деталі далі в сюжеті.

Чернігівський окружний адміністративний суд. Сьогодні тут мають розглянути справу мешканців вулиць Декабристів та Могилянського у Чернігові. Їх затопило під час зливи 30 червня минулого року.

Василь Ульянов, мешканець затопленого будинку: «Вода була метр з чимось у домах. Зараз дома зруйновані. Допомоги жодної немає. І от тепер ми добиваємося, підтримуємо Дубовик Наталю, щоб відстояти свої права.»

Алевтина Сурабко, мешканка затопленого будинку: «Збитків стільки, на скільки склали акт. На 130 тисяч. Будинок постраждав повністю, по коліно було води. Я нічого самостійно не можу зробити, а дороги ніякої. От ми рік вже чекаємо, коли нам допоможуть, компенсувати збитки, щоб хоча б людей можна було найняти і відтворити людські умови життя.»

Зливу визнали надзвичайною ситуацією регіонального рівня, каже Наталія Дубовик. Вона подала позов проти Кабінету міністрів України через те, що власники затоплених будинків не отримали компенсацію від держави.

Наталія Дубовик каже, представляє інтереси всіх власників затоплених будинків. 44 з них сьогодні прийшло на засідання. Просять підтримати позов.

Інтереси Кабміну у суді представляє Наталія Сенченко, спеціалістка Головного територіального управління юстиція в Чернігівській області.

Суд з’ясовує, чи отримував Кабінет міністрів експертні висновки та дефектні акти. Представник облдержадміністрації, яка в справі є третьою стороною каже – документи надсилали.

Нагадаємо, зливу, яка сталася у Чернігові 30 червня минулого року, визнали надзвичайною ситуацією регіонального рівня. Це дало право людям отримати компенсацію із резервного фонду державного бюджету. Збитки  за результатами проведених експертиз сягнули 58 мільйонів гривень. 31 жовтня уряд виділив понад 16 мільйонів. Ці гроші, за документом, спрямовані на  ремонти закладів освіти і  багатоквартирних будинків, які зазнали збитків від зливи. Жителі приватних секторів, затоплених під час літньої негоди, залишилися без допомоги.