У Чернігові презентували програму за допомогою якої можна порівняти програми партій та визначитись за кого голосувати

16:47, 9 лип. 2019
 
У Чернігові презентували програму за допомогою якої можна порівняти програми партій та визначитись за кого голосувати

Порівняти програми партій і пройти тест, можна онлайн за допомогою програми «Вибори 2019. За кого голосувати?». У Чернігові її сьогодні презентував регіональний представник громадської організації «Центр UA» Денис Мурза. Цей онлайн-інструмент розробили за гроші агентства США з міжнародного розвитку.  Зробили його аналогічним до інструменту порівняння програм кандидатів у Президенти України, який представили аналітики навесні цього року. Денис Мурза каже,  тоді порівняти програми кандидатів захотіли більше 200 000 відвідувачів сайту.

Денис Мурза, регіональний представник громадської організації «Центр UA»: «Оскільки українські політики досі продовжують грішити, оскільки нечітко формулюють своє бачення політичних програм, користуються занадто поетичними, то наші аналітики зробили домашню роботу за українського виборця. Відділили зерно від полови і у вигляді гарних інфографік презентували бачення цього разу.»

На сайті vybory2019.pravda.com.ua є три розділи: партії, сфери політики і тест. У розділі «партії» 12 політсил, які нині лідирують у чотирьох національних рейтингах: від ценру «Соціальний моніторинг», Київського міжнародного інституту соціології, соціологічної групи «Рейтинг» та центру «Соціс». Вибравши партію, виборець побачить інформацію про політсилу.  Другий розділ : це 25 сфер державної політики. Наприклад, можна порівняти плани кожної з партій з приводу оборонної політики.

«Вишенькою на торті є розроблений для нас тест. Виборець проходить 30 запитань, не скажу легких, але скажу дуже важливих. Він їх проходить і в кінці отримує ТОП-З партій у відсотковому значенні з якими його погляди співпадають.»