12 видів борщів презентували на фестивалі в Коропському районі: найсмачнішою страва виявивилася у кухарок з села Лукнів

19:25, 6 лип. 2019
 
12 видів борщів презентували на фестивалі в Коропському районі: найсмачнішою страва виявивилася у кухарок з села Лукнів

12 видів борщів презентували сьогодні 120 учасників на фестивалі, який пройшов в селі Городище Коропського району. Місцеві кухарки в 100 літровому казані приготували борщ для всіх бажаючих. До нього випікли 100 пампушок з часником. Найсмачнішим журі визнало борщ кухарок з села Лукнів Коропського району.

10 хвилин залишилось до відкриття фестивалю « Варись, варись, борщику», який проходить на Коропщині в селі Городище. Сюди з’їжджаються 12 колективів-учасників, які варитимуть та презентуватимуть свої борщі.

Віра Капуста з Городища не бере участі у конкурсі. Її завдання – зварити сто літрів борщу для всіх присутніх на фестивалі.

«Десять кілограмів буряка, десять кілограмів м’яса свинини. Що ще буде – кілограмів 15 капусти, картоплі 10 кілограмів.»

 Поруч з Вірою в сусідньому наметі хазяйнує Людмила Шостак. Пече сто пампушок до борщу.

Двоє городищенських чоловіків варять борщ для тещі, назвали його «поминальний».

«Свинина та курятина. Два борщі. Там, де для тещі, то там курятина, а так свинина. Душі та доброти, а м’яса вистачить на всіх. І ще злобу на тещу додамо.»

Варити борщ Володимирові допомагає Богдан Кулешов.

«У мене мама кухар.»

Борщ чоловічої команди першим куштує п’ятирічний Сашко.

Бабуся розповідає про онука: «Для нього найкраща страва – це борщ. Він без борщу у нас не живе. Сашок їж, їж. Добрий? Правда?»

Фестиваль борщу супроводжується українськими піснями про цю страву.

Світлана Власенко, організаторка фестивалю: «На Городищі шанують борщ, чоловік має їсти борщ кожного дня. Українці люблять сало, а в борщу сало та реберця. Цього росіяни не їдять, а тільки їмо ми - українці. Я вважаю, що це господар всіх українських страв.»

Дванадцять команд презентують свої борщі журі.

Людмила Самойловська, членкиня журі: «Нічого в житті не міняється. Чоловіки пробують спочатку борщ, а жінки записують результати. Вони хочуть спочатку покуштувати.»

Василь Кравченко, член журі: «Я борщ завжди ціню по тому, як варила борщ моя бабка. У неї був гарний борщ. Я ціню смакові якості борщу, як я смакував у дитинстві.»

Після дегустації члени журі переходять до оголошення результатів.