У 5 з 6-ти ОТГ на Чернігівщині, де відбулися вибори, перемогли діючі голови

17:24, 1 лип. 2019
 
У 5 з 6-ти ОТГ на Чернігівщині, де відбулися вибори, перемогли діючі голови

У п’яти з шести об’єднаних територіальних громадах Чернігівщини, де вчора відбулися вибори, перемогли діючі міські та сільські голови.

Про це сказала радниця з децентралізації Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Людмила Чабак.

Офіційних результатів виборів поки немає.

Як сказала вона, за попереднім підрахунком голосів, Киїнську ОТГ очолить сільський голова Трисвятської Слободи Юрій Соколенко. Вихвостівську громаду, що в Городнянському районі - Олександр Акуленко. Він був єдиним кандидатом на виборах. У Чернігівському районі головою Новобілоуської ОТГ став Дмитро Федоров, Хмільницької – Юрій Слюнько. В Борзнянській ОТГ перемагає Анатолій Койда, в Озерянській на Варвинщині - Сергій Дмитренко.

Результати виборів у останній громаді збираються оскаржувати в суді. Про це повідомив  член виконавчого комітету Чернігівської обласної парторганізації «Аграрної партії України» Іван Сірий.

Все тому, що місцева виборча комісія відмовилася реєструвати 14 кандидатів у депутати від цієї політсили.

«По причині, начебто, відсутності реєстрації Варвинської районної організації «Аграрної партії України». У ході оскарження даного рішення виборчої комісії було встановлено, що Варвинська організація все ж таки зареєстрована. Вона дійсно була зареєстрована і виборчій комісії надавали докази реєстрації, але вони не захотіли враховувати - по політичним причинам. Тобто, підстава, яка стала в основу прийняття першого рішення – вона відпала, а подальшому виборча комісія просто бездіяла і відмовлялась реєструвати кандидатів по надуманим причинам. Будемо всі можливі правові механізми використовувати: і до ЦВК звертатися і, в разі необхідності, до суду», - повідомив Іван Сірий.

За словами Івана Сірого, востаннє комісія в Озерянах відмовилась реєструвати кандидатів від Аграрної партії 22 червня. 28 числа тут сформували новий склад комісії. Її засідання, як сказав він, зірвав діючий сільський голова Озерян Сергій Дмитренко. У свою чергу Сергій Дмитренко каже: комісія не реєструвала кандидатів від цієї політсили через низку порушень.

«Згідно календарного плану до 25 травня повинен був надійти лист з юстиції, список партій, які мають брати участь у виборах варвинських, тобто місцеві організації, районні. Там її не було, тому було відмовлено. Вони зверталися в суд, були суди, але жоден суд не зобов’язав комісію зареєструвати. Там чітко було написано – винести на повторне голосування. Винесли, але комісія проголосувала, тому що порушені всі строки. Окрім цієї помилки Там ще є купа інших їхніх же помилок. Якщо вони не згодні, нехай оскаржують це в суді», - сказав Сергій Дмитренко.

Громади, в яких пройшли вибори,  мають потрапити до розрахунків держбюджету на 2020 рік і вже з 1 січня перейти на прямі міжбюджетні відносини з державою, сказав консультант з бюджетних питань регіонального відділення асоціації міст України Микола Силенко.

«Попередньо по кожній громаді були здійснені розрахунки й нами, й Департаментом фінансів Чернігівської ОДА. Тобто, громади мають потенційну спроможність. Щодо точних гарантованих доходів, які матимуть громади, це безумовно основний податок – це 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Також громади отримають освітню, медичну субвенцію і субвенцію на розвиток інфраструктури. Якщо громада отримає освітню субвенцію, відповідно вона матиме обов’язки фінансувати шкільні заклади і утримувати повністю цю сферу. Те саме питання стосується окремих програм соціального захисту, те саме стосується медицини. Тому просто говорити, що бюджети суттєво зростуть – цього мало, треба розбирати функціонал», - сказав Микола Силенко.