Проблему з відстійниками у Масанах «Вимал» планує вирішити до кінця тижня

17:46, 24 чер. 2019
 
Проблему з відстійниками у Масанах «Вимал» планує вирішити до кінця тижня

Вирішити проблему з відстійниками у мікрорайоні Масани планують впродовж цього тижня. Частину картопляного соку утилізують в землю. Іншу частину думають, як ліквідувати за допомогою реагенту. Про це UA: Чернігів сказав засновник компанії «Вимал» Віктор Лазар. З його слів, жодної загрози для здоров’ю людей немає. Сьогодні жителі мікрорайону Масани подали колективне звернення до Держпродспоживслужби. Вимагають державного нагляду за роботою підприємства «Вимал» і проведення позапланової перевірки. За добу зібрали 513 підписів. Про це UA: Чернігів сказала Яна Буряк, яка живе у цьому мікрорайоні. Вона і подала колективне звернення в управління Держпродспоживслужби. Дар’я Янушкевич далі.

11-та ранку. Жителька мікрорайону Масани Яна Буряк подає колективне звернення до Держпродспоживслужби. За добу жителі мікрорайону зібрали 513 підписів.

«Ми просимо здійснити державний нагляд і позапланову перевірку, щодо санітарно-гігієнічних умов на території заводу «Вимал» і безпосередньо на території відстійників в  яких просто зараз знаходиться картопляний сік. Він бродить і гниє під відкритим небом.»

Заяву зареєстрували. Станом на сьогодні у Держпродспоживслужбі  2-а колективних звернення і 3 - від фізичних осіб.

Юрій Павлішен, начальник головного управління Держпродспоживслужби області: «Вони зараз проходять процедуру реєстрації. Отримати дозвіл центрального регуляторного органу, це дозвіл з Києва на проведення позапланової перевірки. Це при тому, якщо заява буде оформлена належним чином.»

Звідки виник запах від картопляного соку пояснює засновник компанії «Вимал» Віктор Лазар.

«Картопляний сік – це вода і 3 % протеїн. І рослинний протеїн це є та проблема яку ми не очікували. Він коли перегрівається, а зараз стоїть аномальна спека - він дуже сильно нагрівається, починає бродити. Він лежить на низу, десь міліметрів  100, а потім починає бродити і коли вони переробляються утворюється такий запах.»

Як його утилізувати вирішували сьогодні на технічній раді підприємства. Частину утилізують у землю, іншу думають ліквідувати за допомогою реагенту, каже Віктор Лазар.

«Найшвидший спосіб утилізувати це на землю. Ми знайшли 38 га аби розмістити на землі.  Ми вже загнали сюди техніку . Сьогодні всі інженерні служби над всім працюють. Один ще з найшвидших способів введення реагенту сірчаної кислоти в цей сік, але його треба ще перекачати з однієї лагуни в іншу. Так буде більше ефекту.»

Вчора, 23 червня близько півсотні жителів мікрорайону Масани та прилеглих до крохмального заводу «Вимал» зібралися біля підприємства. Все через сморід, який стоїть у мікрорайоні з 18 червня.

 Яна Буряк, мешканка будинку на вул.Красносільського 71- а: «О 2-й ночі почало смердіти. Ми спали з відчиненими вікнами. Коли ми прокинулися о 4-й ранку у всіх боліли животи. На ранок все пройшло. Ми з дитиною були вимушені поїхати на інший кінець місті. Я хвилювалася за своє життя і життя своєї дитини.»

Катерина Чудінова, живе на вул.Масанівська: «Ми думали, що це колектор з фекаліями. Тут поруч поле і кладовище. Там і є ці викиди. Бачила як машини їздили і зливали туди.»

Разом із керівниками підприємства люди пішли до відстійників, де зберігається картопляний сік. Їх два. Як сказав Віктор Лазар, основний завод нині не працює, тому що зараз не сезон виробництва. Цей сік – від картоплі, яку підприємство попросили переробити місцеві фермери. До початку сезону замість цих відстійників тут планують збудувати відстійники закритого типу.

«Ми будемо робити його у формі мішка. Плівкою буде вкрито не лише дно, а й верхня частина накопичуваного. Хочу принести свої вибачення. Ми цим дуже стурбовані.»

 

Читайте також: Жителі Масанів у Чернігові зібралися біля заводу «Вимал» через сморід: керівник підприємства визнав, що проблема у відстійниках

Читайте також: При Чернігівській міській раді створять комісію, яка обстежить підприємство «Вимал»