Чому у Прилуках закривають виховну колонію для неповнолітніх і що буде з її працівниками

18:37, 19 чер. 2019
 
Чому у Прилуках закривають виховну колонію для неповнолітніх і що буде з її працівниками

У Прилуках закривають виховну колонію для неповнолітніх. Їх перевели до виховних установ в інших містах. Прилуцьку – консервують. Через оптимізацію, каже начальник колонії Євген Квітницький. Наразі тут чекають на накази стосовно того, що буде з працівниками. Далі - сюжет наших прилуцьких колег.

Прилуцька виховна колонія для неповнолітніх. За колючим дротом зараз жодного ув’язненого. Залишились лише працівники. Усіх засуджених неповнолітніх – їх 35 -  перевели до виховних установ в інших містах. Начальник Євген Квітницький каже  - зараз Прилуцька колонія, розрахована на утримання 300 неповнолітніх, у стадії консервації.

«На сьогоднішній день в державі проводиться реформа пенітенціарної системи, яка включає в себе і оптимізацію установ виконанння покарань, тобто або зміну профілю, або закриття шляхом консервування. Тобто приміщення залишається, особовий склад підпадає під скорочення, залишається там певна кількість людей,  які займаються охороною державного майна. Або інший варіант  - це зміна профілю, коли одна категорія засуджених вибуває, а інша прибуває до установи.»  

Територія колонії – це більше 4 гектарів землі в середмісті Прилук. На них – їдальня, школа, адмінбудівлі,спортивний майданчик, 3 спальні корпуси. Зараз всюди порожньо.

«Свого часу, у радянські часи, тут навіть двоярусні ліжка стояли.»

Ця біла кам’яна будівля на території колонії – «тюремний замок», так вона названа на плані забудови Прилук 1840 року.

«В 1840 році почалося будівництво цієї будівлі, кам’яної тюрми, в 1860 було закінчено, і з тих пір вона функціонувала як в’язниця. В післявоєнні роки, десь у 64-му, тут почала функціонувати виховна установа. На той час в установі було 1112 людей. Останнім часом десь близько 50.» 

Декілька років тому в одній з кімнат спального корпусу зробили церкву. Під іконами – скриньки з папірцями, на яких хлопці писали імена рідних і передавали священнику для молитви.

«Отець Сергій, він займався з хлопцями і виховною роботою, і освітньою роботою, тут правилися служби, хлопці йому в цьому допомагали в службах, хор був. Власне, тут є церкви і інших конфесій. Все, що тут зроблено, зроблено руками вихованців, які відбували свого часу покарання в нашій установі. Свого часу ми видавали наш альманах, це було єдине друковане видання, яке видавалось в установах виконання покарань.»

Нині в колонії чекають на кадрові накази. Після оптимізації пенітенціарної системи в Україні залишилося 2 заклади для неповнолітніх -  в Ковелі та Кременчуці.

Чому закривають прилуцьку колонію та куди переведуть її працівників – такий коментар ми намагалися отирмати в Міністерстві юстиції. Йому підпорядковується пенітенціарна система. Керівниця прес-служби відомства Тетяна Шулімова сказала писати інформаційний запит, щоб отримати відповіді на запитання.