У новгород-сіверській школі №2 початкові класи переводять у приміщення основної школи: які умови очікують дітей та навіщо це роблять

17:26, 19 чер. 2019
 
У новгород-сіверській школі №2 початкові класи переводять у приміщення основної школи: які умови очікують дітей та навіщо це роблять

У Новгороді-Сіверському учні разом з батьками допомагають переносити шкільний інвентар з одного корпусу школи в інший. У місцевій школі №2 початкові класи переводять у приміщення основної школи. З першого вересня учні перших-четвертих класів навчатимуться в одній будівлі зі старшокласниками. До цього часу 2-га школа на Покровщині, – це історична назва північної частини міста, поділялась на два комплекси – нижню школу – для початкових та верхню - для класів з 5-го по 11-й. Які умови очікують дітей після переводу, та навіщо його роблять: Олексій Коцебчук розкаже.  

За допомогою шкільного коня та вручну – діти та дорослі переносять меблі вверх  схилом. Від  нижньої школи, де навчались початкові класи,  до верхньої – раніше там вчили тільки старшокласників – сотня метрів.

Тепер всі гуртом будуть навчатись у цій будівлі. Старшокласники на другому поверсі. Початкові класи  розмістять на першому. Для них  батьки та працівники школи проводять ремонт - під навчальні класи  переобладнують приміщення.

Тамара Плотнікова директорка Новгород-сіверської ЗОШ №2: «Наприклад, приміщення, де буде навчатись 2-й клас, він у нас великий - там 29 учнів, ми звільнили для них приміщення музейної кімнати. Нажаль, довелось від неї відмовитись, тут зараз працюють батьки.»

У кабінеті, що був учительською, навчатимуться учні 3-го класу. У цьому класі замість шестикласників вчитимуть першачків.

«Нова українська школа. Меблі вже привезли. Обладнання ще не повністю, але тут будуть навчатись учні першого класу – на сьогодні у нас 18 заяв.»

У початкових класах  навчається близько вісімдесяти учнів, каже директорка. Для них виділять 4 кімнати на першому поверсі верхньої – основної школи.

«Приміщення нашої початкової школи збудоване у 1930 році. Ніхто не пам’ятає коли там був капітальний ремонт Тут умови трохи кращі.  Окрім того, діти матимуть змогу користуватись спортивним залом. Вони ніколи не ходили сюди на уроки фізкультури в спортзал. Вбиральня внутрішня тут набагато краща.»

У будівлі початкової школи, звідки переводять дітей, була їдальня. У верхній школі її нема.

«З мінусів: дуже болюче питання для нас – це, безумовно, їдальня. Тому що облаштувати тут, у приміщенні основної школи, навіть їдальню, яка б відповідала усім вимогам, не говорячи вже про харчоблок, ми не можемо. Це має бути привозне харчування, ми тільки видаємо, миємо посуд.»

Тепер для харчування вісімдесяти дітей, попередньо, виділили два приміщення.

«Приміщення шкільного буфету. Тут продавали пиріжки. В тому приміщенні ми плануємо зробити нормальну каналізацію, повісити бойлер для підігрівання води і ванни для миття посуду. Там їжа буде роздаватися. Посадити дітей там, де вони будуть вживати їжу, частково можемо тут. Це невелике приміщення, але, хочаб, по одному класу ми готувати зможемо. І є у нас роздягальня, біля спорт залу, трохи більша, частину столів можемо поставити там.»

Тетяна – мати другокласника. Допомагає перероблювати музейну кімнату під клас для своєї дитини.

«Нам потрібна нижня школа. Там дітки звикли. Там дитячий майданчик. Там є їдальня. Там музичний клас окремо. Я думаю дітям нашим зручніше там буде.»

Тамара, директорка Новгород-сіверської ЗОШ №2: «Ось територія нашої початкової школи. У цьому приміщенні були початкові класи. Група продовженого дня. Приміщення старе - 1930 року будівництва. Ну, безумовно, ремонту потребує. Тут у нас будівля шкільної їдальні кухні. І на другому поверсі музичний клас,  і ми обладнали клас музичного гуртка. Ну і третє приміщення – бібліотека.»

 

У верхню школу з нижньою перейде цьогоріч дитина Марії:

«Я ставлюся до будь-яких змін, які означають будь-яке закриття, негативно. У майбутньому ми боїмось того, щоб цей перехід не призвів до повного закриття школи.»

Верхня школа може прийняти 300 учнів. Така її проектна потужність, каже Начальник Новгород-Сіверського відділу освіти Павло Верченко. Тепер, разом з початковими класами, всіх учнів у другій школі біля двохсот, пояснив переведення дітей він.

«Якщо подивитись на сам стан будівель нижнього корпусу школи, по-перше: їм уже дуже багато років; по-друге: вони знаходяться в такому стані, що туди вже бажано гроші не вкладати, краще їх ефективно використати та вкласти у верхню школу. Станом на сьогодні у  школі планують розпочати навчання біля 212 учнів. Тому верхній корпус може спокійно вмістити цих дітей. Стосовно харчування, на сьогодні вирішуємо це питання, поки що не можу нічого вам сказати.»