13,5 мільйонів гривень на рік можуть зекономити на ліквідації районних рад у Чернігові: що про це думають депутати та чернігівці

18:57, 12 чер. 2019
 
13,5 мільйонів гривень на рік можуть зекономити на ліквідації районних рад у Чернігові: що про це думають депутати та чернігівці

Ліквідовувати районні у Чернігові ради чи ні – вирішуватимуться на найближчій сесії Чернігівської міськради. Про це UA: Чернігів сказав міський голова Владислав Атрошенко. За його словами, необхідність ліквідації рад обумовлена економією грошей. Як сказала начальниця фінансового управління міської ради, Олена Лисенко, це дозволить зекономити понад 13 з половиною мільйонів гривень за рахунок скорочення апарату рад. Територіальні центри, управління соцзахисту та служби у справах дітей в районах продовжать працювати.  До сесії міської ради депутати районних у місті рад мають визначитися зі своєю позицією щодо цього питання. Детальніше дивіться далі у сюжеті.

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова: «Для гармонійного управління містом достатньо виконкому, сесії обраних депутатів саме міста і обраного міського голови і відповідних структурних підрозділів.»

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко так аргументує питання про ліквідацію районних у місті рад.

«Для того щоб розбудовувати партійні структури ми використовуємо бюджетні кошти. Це абсолютно не нормальна ситуація.»

Районних у місті рад дві: Новозаводська та Деснянська. У першій депутатів 36, у другій 42. Ліквідувати їх можуть на найближчій сесії міськради. Якщо рішення ухвалять, місцевих виборів у ради районні в 2020 році не буде. Зі своєю позицією з цього питання  депутати Деснянської та Новозаводської рад мають визначитися до сесії міської ради.

Володимир Олексієнко, депутат Деснянської районної у місті Чернігові ради: «Ставити питання, що це не потрібно – іти проти прав народу на самоврядування. Перш за все районні у місті ради – це представницькі органи. Вони реалізують право громадян керувати своїм життям у межах своєї громади. У нас немає  впливу на бюджет, на землю, ми позбавлені корупційної складової.»

Голова Деснянської районної ради Володимир Грецький каже: існування райрад необхідне. Пояснює чому.

Володимир Грецький, голова Деснянської районної у місті Чернігові ради: «У Новозаводській раді 36 депутатів, у Деснянській 42. Якщо будуть не вибори,не буде рад, тобто кількість депутатів буде 42 – міські. Тобто можливість представницьких функцій населення а це 360 зменшиться на 60 відсотків.»

За словами Володимира Грецького, до рад звертаються здебільшого із соціальними питаннями. У випадку, якщо ради таки ліквідують, відділи, які вирішують такі питання перейдуть у структуру міської ради, каже Владислав Атрошенко.

«Весь функціонал влади він буде збережений. Усі робочі місця, які потрібні громадянам все це буде збережено.»

Володимир Грецький, голова: «Управління соцзахисту, тер центр, служба у справах дітей - вони переходять на інший рівень оплати праці, адже вони будуть працівниками міської ради.»

До сесії у міській раді мають навести економічне обґрунтування ліквідації районних рад, тобто, скільки грошей вдасться зекономити завдяки ліквідації.  За словами Владислава Атрошенка, до сесії мають провести опитування, щоб з’ясувати думку містян.

Ніна Валуєва, чернігівка: «Я скільки не звертаюсь у цю раду – жодного разу ні в чому не допомогли. Просто прикро, чому вони тоді є. Ви просто зачепили за живе. Я не можу нічого висказати вам. Дійсно, мені дуже важко. А тут усе поруч скільки не ходжу – хоч трісни.»

Станіслав Журавель, чернігівець: «А хто питання районів буде вирішувати.той хто скасовує, хай подумає. Міська а в цю раду хоч звернутися можна. А у мене мама інвалід, куди я маю іти. Тому я проти щоб ці ради ліквідовували.»

Людмила, чернігівка: «Не потрібно скорочувати її. Людям зручніше звертатися.»

Ірина Тищенко, чернігівка: «Місто велике все одно працювати треба.»