«Зеленбуд» проти чернігівця Олександра Гашпара: справу направлять до канцелярії суду для її розподілу на іншого суддю

18:51, 12 чер. 2019
 
«Зеленбуд» проти чернігівця Олександра Гашпара:  справу направлять до канцелярії суду для її розподілу  на іншого суддю

Направити справу чернігівця Олександра Гашпара до канцелярії для її автоматичного розподілу на іншого суддю – таке рішення прийняв суддя Деснянського районного суду Андрій Сапон. Клопотання про відвід судді обвинувачений подав під час сьогоднішнього засідання. Нагадаємо, Олександра Гашпара обвинувачують у завданні легких тілесних ушкоджень водію комунального підприємства «Зеленбуд» Віктору Донцю. Конфлікт між ними стався 29 березня минулого року, коли працівники підприємства пиляли дерева на Валу. Подробиці – в сюжеті Олександри Денисенко.

Близько другої дня у Деснянському районному суді Чернігова збираються люди. Кажуть: прийшли підтримати Олександра Гашпара.

Валентина Седячко – голова ГО «Нові перспективи Ялівщини»: «Олександр Гашпар нам знайомий, нам – це активістам, які у русі за збереження Ялівщини. Він з нами був на сесіях, він був з нами в робочих групах, він був з нами у всіх так би мовити активних діях нашої ініціативної громадськості. Тому я прийшла його підтримати.»

Тетяна Опришко – голова ГО «Умова»: «Я вважаю, що Олександр робить правильну роботу. Я читала про все, що тоді відбулося. Я вважаю, що його притягують упереджено.»

Олександра Гашпара звинувачують у завданні легких тілесних ушкоджень водію комунального підприємства «Зеленбуд» Віктору Донцю. Конфлікт між ними стався 29 березня минулого року, коли працівники «Зеленбуду» спилювали дерева на Валу.

Олександр Гашпар – обвинувачений: «Попросив їх пред’явити документи, на підставі яких вони здійснюють вирубку. Вони принесли ксерокопії акту і ордеру від 14 лютого, натомість оригіналів документів у них не було, сказали, що оригінали цих документів у завгоспа чи бригадира, він має під’їхати. Я почав чекати поліцію. І в той час, коли я чекав поліцію, фотографував дерева, які вони спилювали. І цьому водію, який там стояв, не сподобалося, що я фотографую дерева, які на спилі здорові.»

Олександр Гашпар каже: за деякий час у них із водієм почалася сутичка.

«В результаті якої ми опинилися на землі, штовхалися на землі, після чого нас розтягнули. Коли я встав, у мене був розсічений палець руки. Приїхали поліцейські, вони надали мені першу медичну допомогу. Цей начебто потерпілий за медичною допомогою не звертався, до поліції не звертався. І лише коли зі струсом мозку він повернувся на підприємство – сів за кермо, повернувся на підприємство – він з’ясував, що у нього не все гаразд і він пішов у травмпункт, де йому порадили наступного дня з’явитися до лікаря на обстеження. А лікар вже наступного дня встановив йому діагноз «струс мозку». Я захищався, в принципі. Він почав мене штовхати і я вже від нього захищався. Про те, що вони кажуть, що я його вдарив в голову, цього не було.»

Справу Олександра Гашпара мав розглядати суддя Андрій Сапон. На сьогоднішньому засіданні обвинувачений подав клопотання про його відвід. За його словами, суддя має дружні стосунки із начальником «Зеленбуду» Романом Старіковим та раніше був помічником тодішнього народного депутата Владислава Атрошенка, який зараз є чернігівським міським головою.

«Суддя, який буде розглядати цю заяву про відвід, залишився лише один, якому теж я не довіряю. Вирішити питання про передачу кримінального провадження, внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань від 29.03.2018 до Новозаводського районного суду міста Чернігова.»

Прокурор Тетяна Мозгова просить суддю відмовити у задоволені цього клопотання.

«Я вважаю, жодних підстав не аргументовано для відводу саме вас як головуючого.»

Вислухавши всіх, Андрій Сапон приймає рішення.

«Заява Гашпара Олександра Романовича має бути передана в канцелярію для автоматичного розподілу на іншого суддю, який має в подальшому вирішити питання відводу головуючому або відмови щодо задоволення такої заяви.»

Потерпілий Віктор Донець після закінчення засідання від коментарів відмовився.

«Я вже розказував все. Ніяких розказів. Мене вже півтора року тягають із-за цього.»

Торік, 13 квітня, в інтерв’ю телеканалу «Дитинець» Віктор Донець розповів свою версію подій. Сказав: Олександр Гашпар вдарив його першим, після того, як він зробив йому зауваження.