ЧТУ придбає нові тролейбуси за гроші Європейського інвестиційного банку: які умови кредиту та чи вплине це на вартість проїзду

19:22, 11 чер. 2019
 
ЧТУ придбає нові тролейбуси за гроші Європейського інвестиційного банку: які умови кредиту та чи вплине це на вартість проїзду

До 24 червня Чернігівське тролейбусне управління має оголосити тендер на закупівлю нових тролейбусів. За гроші Європейського інвестиційного банку, а це 6 мільйонів євро, планують купити від 35 до 38 нових тролейбусів. На яких умовах надається кредит, в якому стані нинішній тролейбусний парк та чи не збільшиться плата за проїзд в електротранспорті - дізнавалась Альона Макаренко.

Це тролейбус ЗІУ 682 В 1990 року випуску. Термін його експлуатації – 10 років. Тобто з 2000-го він мав піти на пенсію. Наразі стоїть на середньому ремонті, який коштуватиме близько 800 тисяч гривень.

Таких електро-пенсіонерів у Чернігівському тролейбусному управлінні більше половини, каже заступник начальника служби ремонту Віктор Шевченко.

«Термін експлуатації – 10 років або 720 тисяч кілометрів пробігу. За цей час двічі проходить капітальний ремонт і третій капітальний ремонт – він вже йде на списання, тобто він вже не придатний для експлуатації. Десь близько 50 машин – більше 10 років.»

У 2016 році управління транспорту розпочало перемовини про кредит на нові тролейбуси. Нині, каже Олександр Рижий, вийшли на фінішну пряму.

«Вже надійшов лист від Європейського інвестиційного банку, погодження тендерної документації. На цій чи на наступній неділі буде вже оголошено тендер на закупівлю тролейбусів. Зараз залишилось отримати погодження Антимонопольного комітету та отримати дозвіл від Міністерства фінансів України.»

Позика в 6 мільйонів євро залучається на 22 роки під 2% річних. Такі умови Олександр Рижий називає вигідними. І додає - на вартість проїзду в електротранспорті кредитні зобов’язання не вплинуть. Принаймні, поки що.

«Там є пільговий період, ми беремо пільговий період на три роки.»

За ці гроші планують купити від 35 до 38 тролейбусів. До 24 червня ЧТУ має оголосити тендер.

«Це європейський тендер, так що тут різні можуть бути виробники. Наприклад, як українські так і європейські, хто дасть більшу кількість машин, той і отримає перемогу. Якщо все буде добре, то в цьому році закінчимо всі процедури документальні, оголоситься тендер і в наступному році вже почнуться поставки даних машин. 41 У нас буде 80 відсотків парку тролейбусів з низькою підлогою, які пристосовані для осіб з малорухомої групи населення.»

Чернігівці майбутнє оновлення тролейбусного парку сприймають так.

Наталія Бойко: «Я дуже рада буду, якщо це збудеться. Це буде добре. Бажано, звичайно, оновити тролейбусний парк, він потрібен і пенсіонерам і нам.»

Гліб Доценко: «Чудово. Нарешті. А оце – краще пішки ходити.»

Ольга: «Чудово. Такі старі тролейбуси й мало їх. Хотілось би кращих умов, тим паче взимку, то взагалі жах старі тролейбуси. Я би ще якусь допомогу надала тролейбусному управлінню. Це наше місто, наша країна. Готові.»