Кінокамеру часів Довженка, фотозону та ліхтарі на сонячних панелях встановлять у сосницькому сквері

17:31, 11 чер. 2019
 
Кінокамеру часів Довженка, фотозону та ліхтарі на сонячних панелях встановлять у сосницькому сквері

Кінокамера часів Олександра Довженка з металу, фотозона та ліхтарі на сонячних панелях: все це зроблять у Сосниці в сквері Олександра Довженка до 10 вересня, – 125 річниці з дня народження митця. На все планують витратити 250 тисяч гривень з бюджету громади – каже секретарка Сосницької селищної ради Світлана Пастушенко. Наталія Скляренко далі.

Місцевий коваль Віталій Онищенко – автор скульптури, встановленої в Сосниці – «Ведмідь на сосні». Зараз він працює над кінокамерою Довженка.

«Я хочу зробити такий стилізований кіноапарат з триногою. Хочу зробити касети з бабінами, які так невимушено лежать на лавочці. Стілець тридцятих років, часів Довженка, а ще лавочку на півколом.»

Віталій показує ескізи майбутнього пам’ятника. Каже – всі деталі камери мають бути як одне ціле. Працювати над ним буде до вересня.

Встановлять камеру тут – у сквері  Довженка. Над його зовнішнім виглядом нині працює підприємець Сергій Вокалов разом з дружиною Людмилою. Сергій каже –  переїхали до Сосниці з Києва. Дружина – ландшафтний дизайнер, тож взялася за оновлення центру селища.

«Оце зробили таке коло. Воно все вже по-іншому виглядає, а коло – це досконала форма. Висадили оці дубки, багато рослин дають жителі Сосниці. Дубки нам подарував житель Сосниці. Тисячі квітів теж сосничани подарували, навіть допомагали висаджувати. Тут буде ще газон, зробимо камеру, стилізовану. Схожу на камеру Довженка. З цього боку буде лавочка з дисками, які були на кіноплівках.»

В сквері працівники селищного комунального підприємства встановлюють сонячні батареї.

Секретарка селищної ради Світлана Пастушенко каже – завдяки сонячним батареям сквер буде освітлюватися вночі. Відвідувачі зможуть відпочивати та фотографуватися протягом доби.

«Плануємо витратити на облаштування фотозони «під ключ» 250 тисяч. Сюди докладатиметься ще плитка, висаджуватимуть рослини. І облаштування самої зони, де будуть фотографуватися люди.»

Тетяна Архіпенко, жителька Сосниці: «Подобається. Красу таку зробили. І дітям, і нас посидіти, відпочити. Молодий парк – добре. Нехай ще створюють що-небудь. Вони молоді.»

Роботи в сквері завершать на початку вересня – до 125 річниці з Дня народження Олександра Довженка – сказала Світлана Пастушенко.