Сміттєпереробний завод у Мені: коли може запрацювати та за які гроші його будуватимуть

19:37, 3 чер. 2019
 
Сміттєпереробний завод у Мені: коли може запрацювати та за які гроші його будуватимуть

У Мені за півтора роки планують побудувати сміттєпереробний завод. А саме – біля міського сміттєзвалища. Про це UA:Чернігів повідомив голова Менської ОТГ Геннадій Примаков. За його словами, завод має бути модульний, перероблятиме на рік 250 тисяч тонн сміття – це 2/3 побутових відходів області й генеруватиме його в газ. Наразі проект на стадії розробки. Реалізувати його мають за гроші австрійських інвесторів. Коли сміттєпереробний завод може запрацювати та як до цього ставляться меняни - дивіться  в сюжеті.

Геннадій Примаков, міський голова Мени: «Починаючи звідси й закінчуючи на території ГНС.»

Міський голова Мени Геннадій Примаков показує територію поблизу міського сміттєзвалища, де за півтора року має відкритися сміттєпереробний завод.

7 гектарів землі передбачені під будівництво такого заводу в генеральному плані міста. Сама ідея зародилася у 2013 році й лягла в стратегію розвитку громади. Питання стояло в залученні інвестицій.

«На різних нарадах були, на різних конференціях, на виставки їздили, але бачили, що цей процес дуже повільно йде взагалі в Україні, й тому треба було виходити за межі нашої країни, хто дійсно робить.»

Потенційних інвесторів запропонував уродженець Мени, нині англієць Андрій Руденко.

«Він керівник екологічної організації благодійного фонду «Екологічний фонд». Вони приймають участь в таких екологічних акціях і проектах. Є компанія австрійська, яка розробила ці модулі. Зробити рекламку, брошурку, по телевізору показати – це не те. Для них реклама – це поставити десь завод і показати, як він робить.»

В Україні таких заводів немає, каже, Геннадій Примаков, схожі збудували в Австрії та Німеччині. Менський перероблятиме 250 тисяч тон сміття на рік та генеруватиме газ.

«250 тисяч тонн – це розрахунок десь 65 відсотків утворених всіх побутових відходів Чернігівської області. В процесі генерації буде отримуватись газ, який буде йти на опалення. У нас там поряд із сміттєпереробним заводом планується будівництво індустріального парку, ще переробка. Тобто, споживачі зразу будуть безпосередньо на місці. Плюс у нас є там труба великого тиску, 110-та труба, є куди надлишки цього газу буде скидати.»

На заводі при повній потужності працюватиме 120 робітників, яких перед цим навчатимуть за грантові гроші.

«Сам завод передбачає не лише тільки модулі, які поставляться. Це і техніка, це і сміттєві баки. Тобто з розумінням того, що це буде звозитися не лише ті побутові відходи, які утворилися, а й ті, що вже є. Тобто стихійні сміттєзвалища. Сміттєзвалища, які не зареєстровані, старі сміттєзвалища. Воно все буде доставлятися в закритій формі, тобто екологічно це буде безпечно, чисто. Це екологічна програма сама по собі.»

Меняни до будівництва сміттєпереробного заводу ставляться так.

«Проти. Одразу – проти. Тому що будуть з усієї України привозити сюди.»

Юрій Івченко: «Ми дуже позитивно. Тому що сміття – це проблема не тільки нашого міста, а і всієї України. Якщо дійсно буде завод побудований – я думаю, це тільки плюс і для нашого міста, і для екології взагалі. Зменшилась би кількість відходів у місті. У всіх розвинутих європейських країнах є такі місця, тому це було би дуже прекрасно. Тим паче були б нові робочі місця й екологічний стан поліпшився б.»

«Проти категорично. Нащо нам смітник, ще нам тільки в Мені смітника не вистачало.»

Термін виконання проекту відповідно до грантової угоди – півтора року. Його вартість залежатиме від реалізованої потужності.

Геннадій Примаков, міський голова Мени: «Там модулі будуть по 50 тисяч тонн розраховані, спочатку буде якась певна кількість, потім буде розширятися.  Остаточно Мена вже затверджена і передбачена, і навіть кошти є. Тепер лишилося знайти людину, яка буде виготовляти документацію й самі роботи.»