Учителі на замовлення: їх навчатимуть безкоштовно у виші, вони відпрацюють у школі, яка їх замовила

20:39, 24 тра. 2019
 
Учителі на замовлення: їх навчатимуть безкоштовно у виші, вони відпрацюють у школі, яка їх замовила

Сьогодні у неї свято останнього дзвоника, а за 5 років збирається повернутися до рідної школи вчителькою початкових класів. Замість бабусі. Випускниця Чайкинської школи Діана Душина – одна із тих, хто оформлює заявку на конкурс, оголошений обласним управлінням освіти. Умови такі: вона матиме першочергове право на вступ до педагогічного вишу на безкоштовне навчання. Натомість, дівчина повинна відпрацювати в селі 3 роки. Як сказав UA: Чернігів начальник управління освіти облдержадміністрації Микола Конопацький, цього року такий конкурс проводиться вперше. Про його деталі далі – Тетяна Лось.

 Діана Душина після закінчення школи хоче стати вчителькою молодших класів. З професією, каже дівчина, визначилась у 9 класі.

 Діана Душина, випускниця Чайкинської школи

 «Коли проводилися з 9 класу дні самоврядування, і я була вчителем молодших класів, мені дуже сподобалося з ними працювати, мені подобалося, як вони мене слухаються. Але не подобалося, що вони кричать, але ж цьому можна навчити».

 Діана каже, бере приклад з бабусі. Ніна Магоня працює в цій школі вчителькою початкових класів. 

 Ніна Магоня, бабуся

 «Я її не навчала взагалі то в початкових класах, але вона до мене ходила на гурток, і я бачила, що в неї бажання є працювати з маленькими дітьми. Я думаю, що з неї буде гарний вчитель».

 Діана нині оформлює заявку на конкурс, оголошений обласним управлінням освіти. Якщо її відберуть і вона успішно здасть ЗНО, до педагогічного вишу її зарахують першочергово. Навчання оплатить держава.

 Діана Душина, випускниця Чайкинської школи

 «Бабуся моя піде на заслужений відпочинок, я зможу її підмінити. І великий плюс, коли я тут три роки навчатиму дітей, то у мене вже буде якийсь стаж. І я зможу піти працювати в інші школи. І поїду в місто».

 Ірина Душина, мати

«Зараз таке становище в країні тяжке - нам запропонували, і ми вирішили, якщо є така можливість, спробувати піти».

 У цій  школі троє вчителів-пенсіонерів.Директор Григорій Нємцев каже: такий конкурс -  шанс замінити їх.

  Григорій Нємцев, директор Чайкинської школи

 «Одна дитина погодилась. Будемо сподіватись, що дитина вступить і потім прийде на зміну тим вчителям, які зараз працюють»

Конкурс навчання за цільовим призначенням працівників освіти і охорони здоров’я цього року проводять вперше. Освітніх вакансій на ньому розігрують 19 вакансій у 14-ти громадах, каже начальник обласного управління освіти Микола Конопацький.

 Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації

 «Якщо цього року, наприклад, випускник вступить, то через 4 або 5 років він має повернутися згідно з умовами конкурсу, а громада має забезпечити йому соціальний пакет. Безкоштовне житло, освітлення, інші соціальні послуги. Тобто зацікавити молоду людину після закінчення вузу повернутися на роботу в рідне село – в сільську місцевість, саме в сільську місцевість. Пріоритет будуть мати ті особи, які саме з тієї місцевості».

 1 вересня минулого року, каже Микола Конопацький в області не вистачало 95 вчителів. Знайшли 35.

Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації

 «Величезна потреба у фахівцях математики, інформатики, точних наук, особливо початкової ланки, іноземних мов».

 Прийом заявок на конкурс триватиме до 29 травня. Документи приймають в обласному управлінні освіти – їх перелік та умови конкурсу можна знайти на офіційному сайті управління.