27 000 гривень має виплатити національний університет «Чернігівський колегіум» власному бібліотекарю

19:24, 22 тра. 2019
 
27 000 гривень має виплатити національний університет «Чернігівський колегіум» власному бібліотекарю

Більше 27 тисяч гривень має виплатити національний університет «Чернігівський колегіум» бібліотекарю Аллі Шкляренко. Таке рішення ухвалив сьогодні суддя Деснянського районного суду Чернігова Вадим Коверзнев.  Жінка одна з 12 бібліотекарів, які подали до суду на університет з вимогою виплатити їм 50 % надбавки, які їм перераховувало Міністерство освіти і науки, але вони їх не отримували. Деталі розкаже Дар’я Янушкевич.

11:40 дня. У Деснянському районному суді Чернігова розглядають справу бібліотекаря Алли Шкляренко, яка зараз у декретній відпустці.

«З 2014 року у нас зняли надбавки за особливі умови праці. Нам їх не виплачували, хоча у штатному розписі університету ці надбавки там є. Університет їх отримував, а куди вони витрачались не відомо.»

Валентина Роговець, адвокат бібліотекаря: «Якщо брати всіх працівників бібліотеки, то це майже 2 мільйони гривень і вони розійшлися невідомо в якому напрямку. Це тільки цільові кошти, це кошти лише бібліотекарів і це в постанові чітко зазначено і вони лише на надбавку бібліотекарям.»

Алла Шкляренко окрім надбавок до зарплати, які жінка каже не отримувала, хотіла стягнути з університету і відшкодування витрат на адвоката. Суд їй відмовив.

«Позивачем не надано належних доказів про підтвердження виплати адвокатських послуг  є явно не підтвердженим і не обгрунтованим.»

А виплатити  цільову надбавку, яка була призначена жінці до того, як вона пішла у декрет – погодив.  

Вадим Коверзнев, суддя: «Стягнути з національного університету «Чернігівський колегіум» на користь Шкляренко Алли Валеріївни надбавку за період роботи з 1 серпня 2014 року по 31 грудня 2016 року у сумі 26 тисяч 943 гривні і 430 гривень 80 копійок компенсації втрати доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати. Всього 27 тисяч 374 гривні 35 копійок.

Рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів від дня оголошення.»

Представник університету, начальник юридичного відділу Віктор Киян коментувати рішення суду відмовився.

Чи оскаржуватимуть в університеті рішення суду, вирішили запитати у ректора Миколи Носка.

«Зараз зайнятий Микола Олексійович. А коли звільниться?  20-30 хвилин.

Ректор направляє до вас. Тут телебачення. Не могли б ви поговорити.»

Проректор із виховної роботи університету Анатолій Тимошенко каже: про рішення суду виплатити надбавку бібліотекарю, дізнався від знімальної групи UA: Чернігів.

«Треба було нам подивитися у законодавство і побачити і зрозуміти на той момент не мали ми права відміняти постанову Кабміну. Ми мали право дати надбавку, або не дати. Це на рішення керівника і можливостей. Так як знімали з усіх, а це було біля 200 осіб і зняли з бібліотекарів, як-то кажуть «нікому так нікому». Не отримував ніхто ні з деканів, ні з проректорів, тим паче ректор, ті кошти ми використали. Викладача треба стимулювати і наукову, і викладацьку діяльність ,і ті кошти частково разом з іншими коштами фонду економії заробітної плати. Вони використовувалися на преміювання викладачів, працівників вузу і в тому числі працівників бібліотек. Не знання закону не звільняє від відповідальності, тут можемо вже лише розводити руками.»

Оксана Житник – ще одна бібліотекарка, яка судиться за надбавки. Її справу Деснянський суд розгляне 30 травня.

«Три роки ми працювали тяжко, тягали літературу з грибком і всім іншим. Ми все переносили, переставляли, у нас не було і хвилинки. Мені більше 70 тисяч повинні кошти біля 80 навіть. І я сподіваюся, навіть впевнена  у цьому, і я вірю в чесні суди. Сьогоднішнє рішення показало, що не все так погано в нашій країні.»