У Чернігові можуть заборонити гастролі пересувних цирків з тваринами

14:07, 22 тра. 2019
 
У Чернігові можуть заборонити гастролі пересувних цирків з тваринами

У Чернігові хочуть заборонити гастролі пересувних цирків з тваринами. Проект рішення про заборону їх діяльності розглянуть на сесії Чернігівської міської ради 30 травня.  Подала його депутатка від фракції «БПП-Солідарність» Регіна Гусак після того як до неї звернулися зооволонтери з 200-ма підписами людей, які виступають проти виступів тварин у цирках. Більше розкаже Дар’я Янушкевич.

Останні 2 роки цирки України у Чернігові орендують для своїх виступів саме цей майданчик, розташований біля торговельно-розважального центру. За рік тут розміщують 6 циркових арен.

На цей майданчик приїздять виступати цирки виключно без диких тварин, каже директор із маркетингу торговельно-розважального центру В’ячеслав Березка.

«Вони не використовують в своїх програмах саме диких тварин. І буквально недавно був цирк, і у нього в програмі були собаки, коні, одним словом «свійські тварини». Це домашні тварини, які живуть разом з трупою. Ми готові вас пустити, якщо у вас немає диких тварин у вашій програмі. Вони переглядають. Але ми їх сюди не запрошуємо. Якщо у вас є дикі тварини  - ви нам не підходите.»

В проекті рішення, який депутати розглянуть на сесії, йдеться про заборону виступів у цирках не лише диких тварин, а усіх, каже депутат міської ради Регіна Гусак.

«Коли гастролює пересувний цирк з використанням тварин , то дуже часто наглядачі і спостерігачі вони не зважають на те, що деякі тварини мають бути в окремому вольєрі. Потім їй можуть надавати заспокійливі препарати аби вона була не така агресивна. І це до гуманного ставлення до тварин, якщо ми живемо в 21 столітті і маємо виховувати у наших дітей і людей людяність, то цього не має бути в нашому місті.»

Одна із ініціаторок заборони пересувних цирків з тваринами – директор комунального підприємства ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок для тварин»   Тетяна Діденко. Вона каже: за добу зібрали більше 200-т підписів.

«Це реальні люди всі. Вони займають активною зооволонтерською діяльністю і просто небайдужі чернігівці нашого міста. А до цього ще була електронна петиція, яка набрала більше 400-х голосів.»

Тетяна Діденко, директор КП "Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин»: «Зрозуміло, що випустити цих тварин не можна нікуди. Для них потрібно розробляти якісь програми, переводити до заповідників. Це така довга і кропітка робота і її не можна зробити за 1 день одним кроком. Але заборона пересувних цирків це один з перших кроків для вирішення цієї проблеми.»

Олександр Кармазін, член Асоціації цирків України: «Я вважаю до всього треба підходити з головою. І якщо ми кажемо: слони, бегемоти, жирафи, великі тварини яким дуже важко надати нормальні умови існування, і якщо ми кажемо про це, то в цьому є логіка. Ми виступаємо проти знущання над тваринами. Але якщо ми говоримо про тварин не таких великих, яким можливо надати умови існування і у людей ставлення до тварин що це їх друзі, а не спосіб заробити гроші, то це зовсім інші речі. У більшості цирків тварини виглядають краще  ніж на вулицях чи у багатьох людей вдома.

Я вважаю до всього треба підходити з головою. І якщо ми кажемо: слони, бегемоти, жирафи, великі тварини, яким дуже важко надати нормальні умови існування, і якщо ми кажемо про це, то в цьому є логіка. Ми виступаємо проти знущання над тваринами. Але якщо ми говоримо про тварин не таких великих, яким можливо надати умови існування і у людей ставлення до тварин, що це їх друзі, а не спосіб заробити гроші - то це зовсім інші речі. У більшості цирків тварини виглядають краще,  ніж на вулицях, чи у багатьох людей вдома.»

Як сказала Тетяна Діденко вони не проти цирків загалом, заборонити хочуть лише ті, що  використовують у своїх  виступах тварин.

Анастасія Свириденко, чернігівка: «Якщо б дійсно їх там ображали, це було б заборонено законом. Я вважаю, що приємно і дітям і дорослим. І ніхто над ними не знущається.»

Олена Фрідлянські, туристка з Ізраїлю: «Ми живемо в Ізраїлі і прилетіли в гості. У нас там є цирк, але без тварин. З гімнастами, клоунами, фокусниками, а тварин немає. Є в цирку собаки. Не знаю наскільки правда, але кажуть їх не годують перед виступами, аби вони працювали за ласощі.»

Наталія Лісовенко, чернігівка: «Тварин шкода. Їх в таку спеку перевозять. Я вважаю цирк має бути без тварин.»

Як пояснив начальник юридичного відділу міськради Роман Миколаєнко, у випадку ухвалення, це рішення матиме рекомендаційний характер.

 «Згідно діючого законодавства органи місцевого самоврядування позбавлені таких повноважень. Це просто рішення рекомендаційного характеру, так зробила у Києві і Вінниці щоб суб’єкти господарювання утримувалися від здійснення діяльності, не заключали договорів, не здійснювали розміщення на своїй території цирки які використовують тварин.»