67 знахідок віднайшли археологи на Красній площі у Чернігові

18:33, 21 тра. 2019
 
67 знахідок віднайшли археологи на Красній площі у Чернігові

67 знахідок, які археологи віднайшли на Красній площі у Чернігові, почистять, зареєструють та передадуть до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Про це розповів науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України Віталій Рижий. Серед знахідок – фрагменти ножів та жіночих прикрас, поясна накладка, ґудзик, натільний хрестик. Лежали вони у колишньому житловому будинку першої половини 13-го століття. Над цим об’єктом археологи почали працювати тиждень тому. Олександра Денисенко далі.

Знахідки з будинку першої половини 13-го століття показує науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук Віталій Рижий. Будинок розкопали на Красній площі у Чернігові. Також у цьому місці археологи знайшли фрагменти ножів, скляних браслетів, шпильку, ґудзик, натільний хрестик – всього 67 знахідок. Віталій Рижий каже: сучасна центральна площа міста колись була забудована і носила назву Передгороддя. Будівля, яку розкопали археологи, горіла.

«Тобто вона була повністю спалена. Звичайно, дізнатися, як вона згоріла, не можливо. Можливо, це і монголо-татарське нашестя, можливо, це якісь природні катаклізми, можливо, побутові катаклізми.»

Це був дерев’яний будинок розміром 4 на 5 метрів, говорить Віталій Рижий. На той час він вважався великим. Складався дім із двох приміщень.

«Холодні сіні і приміщення, яке мало змогу опалюватися піччю. Але піч не збереглася, так як будівля була спалена і завалилася. Збереглися у цій будівлі стовпові конструкції, які підтримували її.»

За словами археолога, така знахідка не уповільнить процес реконструкції Красної площі.

«Тому що якраз вони поки що відробляють одну ділянку і сюди вони, я думаю, пізніше дійдуть. Ми встигнемо. Будівлю ми повністю вже дослідили. Тільки єдине, що ми зафіксуємо її, трішечки нам осталося її зафіксувати. І потім вже будемо досліджувати біля будівлі. Можливо, будуть ще якісь знахідки і, можливо, будуть ще якісь археологічні об’єкти.»

Працювати ось на цій ділянці археологи планують ще близько тижня.