Національний заповідник «Гетьманська столиця» у Батурині представив виставку присвячену Григорію Орлику: експонати були викуплені у Франції на аукціонах та антикварних магазинах

17:58, 20 тра. 2019
 
Національний заповідник «Гетьманська столиця» у Батурині представив виставку присвячену Григорію Орлику: експонати були викуплені у Франції на аукціонах та антикварних магазинах

Кахля із обійстя Орликів у Батурині, шпага 18 століття, копія Ордену Меча та оригінал гравюри із зображенням Версалю – ці речі  представили у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» у Батурині. Там офіційно відкрили виставку «Григорій Орлик: видатний син видатного батька України. Повернення на Батьківщину». Експонати у Франції на аукціонах, в антикварних магазинах та на спеціальних сайтах шукала дослідниця Ірина Дмитришин. Придбали їх завдяки меценату Євгенові Суру. Над цим міжнародним проектом працювали два роки, тепер у Палаці Розумовського є дві зали, присвячені Григорію Орлику. Першу повноцінну екскурсію провели для команди UА:Чернігів. Детальніше дивіться далі у сюжеті. 

Палац Кирила Розумовського у Батурині. Серед п’ятдесяти чотирьох кімнат усередині є присвячені колишньому власнику будівлі, гетьману Івану Мазепі. Тепер ще дві зали присвятили синові гетьмана у вигнанні Григорію Орлику.

Генеральна директорка національного заповідника Наталія Реброва показує вітрини з експонатами Послу України у Франції Олегові Шамшуру. Оглядають залу й учні місцевої школи імені Григорія Орлика. Потім переходять до офіційного відкриття виставки «Григорій Орлик: видатний син видатного батька України. Повернення на Батьківщину», над якою працювали протягом двох років.

«Наша виставка складається із шести розділів. Перший про народження, про становлення, про дипломатичну діяльність, про ті країни, де він жив і працював. І ще одна зала, це там де ми зберігаємо пам’ять, там документи із архівів, які розкривають  весь життєвий шлях.»

Першу повноцінну екскурсію спеціально для команди UА:Чернігів проводить співавторка проекту Наталія Дробязко. Розповідає: загалом представлені близько вісімдесяти експонатів, серед них є особливі. Як ось ця кахля, яку віднайшли минулого року під час розкопок у Батурині.

«Герб родини орликів під назвою «Новина»  – вцілів, він ідентичний .це вперше, коли ми його знайшли саме на кахлі.»

«Головні експонати -  оригінальні експонати, як у кожній виставці.  – це шпага, орден, оригінальні гравюри, які знайшла Ірина Дмитришин, придбані на кошти  Євгена Сура.»

Науковицю Ірину Дмитришин на дослідження постаті Григорія Орлика надихнула його дипломатична діяльність. Євген Сур через купівлю експонатів намагається відновити втрачені фрагменти історії.

«Він виконував роль цінного дипломатичного агента. Від особи, яка доставляла листи багато що залежало. Він був не просто гінцем, а людиною, яка мала вірно описати всю картину»

Євген Сур, меценат: «Григорій Орлик – це один із етапів це популяризація нашої історії, бо він пов’язаний з Батурином, а це поруч із Конотопом, а Конотоп – моє рідне місто.»

Решта представлених речей не належала Григорію Орлику. Вони, за словами музейників, відображають епоху, у якій він жив. Ці експонати Ірина Дмитришин шукала у Франції.

«Для мене це були детективні історії і в мене був адреналін коли треба було шукати експонати. Єдине що мене лякало – це знайти не артефакт, а якусь підробку це була велика відповідальність знайти автентичні речі конкретного  періоду.

Я консультувалася з людьми, які займалися артефактами, є спеціальні аукціони . був навіть випадок, коли ми домовилися з комісаром виставки про орден, уже готові були його купити, але знайшлися люди, яким він теж сподобався, і там була велика ціна, і я сказала про те, що ми   припинили торги

За словами Ірини Дмитришин, достеменно відомо, що у Франції лишилися особисті документи Григорія Орлика. Але можливість їх виявлення та повернення їх до України – під питанням.

Олег Шамшур, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції: «Це залежить від двох факторів: чи з’являться такі речі, відверто кажучи, ніхто крім нас їх не шукає. Тоді друге питання – його представляє пан Євген – кошти, але для початку треба їх знайти.»