В селі Слобідка Новгород-Сіверського району облаштовують музей загиблим в зоні АТО землякам

15:06, 20 тра. 2019
 
В селі Слобідка Новгород-Сіверського району облаштовують музей загиблим в зоні АТО землякам

Музей загиблим в зоні АТО землякам облаштовують в селі Слобідка Новгород-Сіверського району. Там будуть представлені  речі і світлини воїнів. Під музей слобідчани обрали покинуту хату свого односельця, що загинув на Сході країни Ігоря Медведя. Зараз територію біля будинку розчищають від чагарників. Відкриття музею запланували на 5 червня – роковини загибелі Ігоря.

Семеро слобідчанок починають прибирання в хаті земляка Ігоря Медведя. Чоловік пішов добровольцем на фронт. Три роки тому загинув поблизу Торецька. Односельці прийняли рішення – зробити в будинку, де виріс Ігор, музей.

Єлизавета Шульга, жителька Слобідки: «Хороший був хлопець. Нічого сказати – хороший, але доля така. Ніхто його не просив, він сам туди пішов. Але не судилося.»

Наталія Мишко, завідувачка Слобідського клубу: «В неділю сім’єю розчищали територію, бо тут і вікон не було видно. Все заросло. Телефонувала  дружині, сестрі, просила фотографії, одяг дати. Пообіцяли, що передадуть. Щось хочеться зробити для села. Не знаю, як воно у нас це все вийде. Сподіваюсь – вийде. Вже бачите – є перші результати. Люди небайдужі в основному. Є такі, що сказали – воно нам не треба, навіщо воно нам?»

В будинку знаходять світлини Ігоря Медведя та його рідних, його шкільні та солдатські грамоти.

Людмила Павлюк, сусідка загиблого Ігоря Медведя: «Троє дітей, найменший Ігор був. Сестри вийшли заміж та виїхали у Верхньодніпровськ. Ігор тут сам жив, згодом переїхав в Чернігів, одружився. Звідти і в АТО пішов. Він був такий чистенький хлопчик. На ньому жодної плями не було ані на штанах, ані на сорочці. Він змалечку прав сам носки. Батько й мати померли, у нього ще дві корови було, роки два сам тримав.»

Наталія Мишко каже – в хаті хочуть не лише розмістити пам’ятні речі Ігоря Медведя, а й інших хлопців з Новгород-Сіверського району, що загинули під час війни на Донбасі. Наталія телефонувала родичам загиблих з проханням допомогти в облаштуванні музею. Також шукає спонсорів для ремонту кімнат.

Віталій Довбня, голова Блистівської сільради: «Керівник сільського клубу Наталія Іванівна зверталась, ми вчора спілкувалися – що потрібно для облаштування. Там потрібно близько п’яти тисяч гривень, ми з сільради виділяємо для фарбування, облаштування, побілки.»

Наталія Мишко, завідувачка Слобідського клубу: «Обласний депутат Сергієнко Сергій Федорович – це перший депутат, який відгукнувся на наше прохання. Я хочу звернутися до інших наших депутатів, щоб вони теж не були осторонь. Це стосується всіх нас, це пам’ять про тих хлопців, які не побоялися, поклали своє життя за незалежність нашої Батьківщини, хотілося, щоб щось залишилося іншим поколінням. Хотілося б, щоб хата простояла, зробити капітальний ремонт.»

Відкриття музею запланували на п’яте червня. Саме в цей день три роки тому загинув Ігор Медведь.