У Количівці другий день у військово-патріотичной грі «Сокіл» змагалися 380 школярів з усієї області

20:19, 17 тра. 2019
 
У Количівці другий день у військово-патріотичной грі «Сокіл» змагалися 380 школярів з усієї області

Ходили стройовим кроком, розбирали та збирали автомати, навчалися рукопашному бою – так пройшов другий день військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). На змагання до Количівки Чернігівського району з усієї області з’їхалися 380 школярів – віком від 14 до 17 років. Всього їх тут 38 команд, або роїв. Свої наметові містечка вони розгорнули на території дитячого табору «Юний турист». Як це було, бачила Олександра Денисенко.

Ці хлопці та дівчата приїхали до Количівки з Парафіївської об’єднаної громади. Їхня ройова, Ольга Сидорчук, показує, як вони облаштували свій побут у наметовому містечку.

«Готуючись до самого конкурсу, ми вивчали побут козацтва, традиції козацтва і хотіли трішки наблизитися до цієї епохи, в чому нам допомогли наші вчителі.»

У козацьких куренях вони сплять, до генеральної скарбниці складають речі та продукти, у сирній їдять, у зброярні тримають шаблі. Їх, кажуть, зробили власноруч.

Валерій Ярмоленко – учасник рою «Ратиборець»: «Нам допоміг один вчитель, гарна ідея у нього з’явилася. І він цю ідею втілив у реальність. Валялися трубки з карнизів і ми дали їм друге життя, як кажуть. Ми їх використовуємо, у нас є творче завдання. Фехтуємо ними, дуелі певні. І використовуємо їх під час танців.»

Ці хлопці з прилуцького рою «Аква віта». Всі разом заготовлюють дрова.

«Ми ходимо в ліс, вивчаємо якраз територію, нам це буде дуже потрібно для конкурсу. І там беремо вирубуємо з дерев, які впали. Бо в лісі, на жаль, дуже багато впавши дерев, з яких, в принципі, дуже легко відрубати гілки. І тому ми звідти носимо сюди. І потім вже тут їх рубаємо і пало костер.»

Свої наметові містечка команди або рої облаштували самостійно. За це можуть отримати чи, навпаки, втратити бали, які потім йдуть до загального заліку, пояснює комендант Валерій Вовк. За його словами, конкурс «Таборування» складається з двох розділів.

«Перший розділ – облаштування. Має п’ять критеріїв: це організація розташування наметів, оформлення табору, сюди входить і патріотичний, і національний колорит, потім організація кухні та зберігання продуктів, презентація табору. Вони сьогодні заробили свої бонуси, свої плюси. Завтра розпочнеться другий розділ конкурсу «Таборування», штрафні бали, вже називається – проживання. І лічильник починає працювати в іншу сторону.»

В чому ще змагаються школярі, розповідає головний суддя змагань Олександр Лапа.

«Це перетягування линви. Стрільби, штовхання гирі, пластун, стройова підготовка. Також туристична смуга перешкод і рятівник – надання домедичної допомоги. І конкурс «Варта», тобто довільна програма музикального конкурсу, який вони підготували, як домашнє завдання.»

Цього дня до учасників гри приїхали представники Національної гвардії. Разом із ними школярі вчилися збирати та розбирати пістолет і автомат.

Також приміряли екіпіровку та вчилися прийомам рукопашного бою.

Військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») триватиме до 21 травня включно. Рій, який переможе, представлятиме Чернігівську область на всеукраїнському етапі змагань.