У 2/3 шкіл Чернігова, які набирають першокласників, вільних місць для зарахування дітей немає

20:04, 17 тра. 2019
 
У 2/3 шкіл Чернігова, які набирають першокласників, вільних місць для зарахування дітей немає

В 25 школах Чернігова з 35, які нині набирають першокласників, вільних місць для зарахування дітей не має. До них подали більше заяв на прийом, ніж передбачено місць у перших класах. Про це сказав начальник управління освіти міськради Василь Білогура. Заяви прийматимуть до 31 травня. Право на першочергове зарахування до таких шкіл починаючи з минулого року мають діти з «пропискою». Ті, хто проживає на території, яку обслуговує школа. Таке право також мають учні, брати чи сестри яких вже навчаються у цьому закладі, та діти батьків, які там працюють. З 1 червня, якщо залишаться вільні місця, дитину можуть зарахувати до вибраної школи, а не за місцем проживання. У такому випадку проводитиметься жеребкування. Подробиці в сюжеті Альони Макаренко.

Ганна Карпенко, мама майбутньої першокласниці: «За пропискою ми мали йти в 28 школу. Але ми хотіли дуже потрапити в 11 школу. Але, на жаль, це не вийшло.»

Це мами майбутніх чернігівських першокласниць. Нині їх доньки ходять до садочка в одну групу. До першого класу 11-го колегіуму також хотіли піти разом. Кажуть, не вийшло.

«11-та поглибленіша школа. Тому, хочемо постійно для дитини найкраще. Великий набір саме за пропискою, немає місць.»

Оксана Панченко, мама майбутньої першокласниці: «Кращі відгуки про 11 школу. І ми тут поряд живемо й мені не подобається, що дитина в садочок ходила поряд, і піде в школу поруч. А там все ж таки і дорогу перейти, і це самостійність для дитини, і пройти через підземний перехід, це все виховує дитину. У дитини повинен бути вибір, чи в батьків так само. Якщо, наприклад, 28-ма, так не так поглиблено щось вивчають. А дитина може це, і в 11 чи в 15 школі це дадуть. І батьки хочуть туди дитину, щоб там вчилась дитина. Оце питання – чому не можна дозволити батькам у ту школу дитині йти, в якій дитина буде розвиватися більше.»

Цьогоріч до 11-го колегіуму набирають шість перших класів. Це 180 учнів. Чому дівчата не потрапили на ці місця, розказує директорка Світлана Рубан.

«На сьогодні ми маємо 180 заяв тих батьків, які проживають в нашому мікрорайоні. Це в першу чергу вони зараховуються. І вони всі зараховані хто до нас звертався на сьогоднішній день. В другу чергу зараховуються діти, яких брати чи сестри навчаються в нашому закладі освіті. Таких теж у нас дуже багато, тому що в нашому закладі освіти навчається на сьогодні 1665 учнів з усього міста Чернігова. І в третю чергу зараховуються діти, батьки яких працюють в закладі освіти. Відповідно до нормативних документів, дійсно, вони вже не мають права бути зараховані, тому що немає вільних місць. Ми беремо заяви у всіх, але кожному пояснюємо, що на сьогодні вільних місць немає.»

Таких шкіл у Чернігові дві третини, каже начальник управління освіти міської ради Василь Білогура.

«Ми розраховуємо, що в цьому році буде 105 перших класів. Але хочу зазначити, що скільки б заяв не було, всі бажаючі діти отримають місця в перших класах і підуть з 1 вересня на навчання. Батьки, користуючись своїм правом обирати один або декілька навчальних закладів, подають у декілька начальних закладів заяви і серед трьох тисяч 222 заяви, які є на сьогоднішній день, є діти, батьки яких написали по три заяви в різні навчальні заклади.»

Після того, як школа набере першокласників «за пропискою», шляхом жеребкування зараховуватимуть дітей на вільні місця.

«Є історично навчальні заклади, які створювали свій авторитет протягом багатьох років. На сьогоднішній день другий рік поспіль нова українська школа – завдання її полягає якраз в тому, щоб незалежно від місця проживання в дитини з першого класу були однакові можливості для здобуття якісної освіти.»

Після відмови в 11-му колегіумі Тетяна Піддубна побувала в школі «за пропискою». Каже, не розчарувалася.

«Взагалі, в принципі, задоволені. Все добре, все прекрасно.»