У селі Загребелля, що в Сосницькому районі, за гроші датчан почистили 10 колодязів

17:21, 17 тра. 2019
 
У селі Загребелля, що в Сосницькому районі, за гроші датчан почистили 10 колодязів

10 колодязів почистили у селі Загребелля, що в Сосницькому районі. Організували їх очистку представники міжнародної жіночої громадської організації «Сороптиміст». Гроші на впровадження проекту із розчистки колодязів по всій Чернігівщині їм дали представниці цієї ж організації з Данії. Про це сказала представниця правління організації на Чернігівщині Валентина Хуторненко. 

Андрій Журавель щойно піднявся з колодязя. Він разом з напарником чистить колодязі протягом 5 років. Розповідає, що в цьому колодязі на семиметровій глибині б’ють три джерела, які він очистив від мулу. Для цього спочатку відкачали воду насосом, а потім витягли  мул відрами.

 «Відер 10-15. Це небагато. Це колодязь у гарному стані… День пройде – і він наповнюється. Щоб одстоялась вода – треба два-три дні – і можна користуватися».

За один день Андрій і Дмитро розчистили десять колодязів у Загребеллі. Чоловіки живуть у Конотопі Сумської області, а працюють на замовлення у селах Чернігівщини.

«Можуть кільця поступово опускатися, опускатися… І підземна річка як десь тече – вона може унести людину. За цим дуже треба дивитися».

Гроші на розчистку колодязів  у Загребеллі зібрала міжнародна жіноча організація «Клуб «Сороптиміст». Представниці чернігівського відділення клубу торік розпочали проект з розчищення сільських колодязів. Взимку розчистили криниці в Горбові, що на Куликівщині.

«Ми вибрали колодязі, де більше беруть воду вдови, багатодітні родини, сім’ї, які виховують дітей з особливими потребами. Раніше чистили колодязі разом, толокою. Але люди старіють. І матеріальні витрати для них великі: від двох тисяч гривень за колодязь. Ми своєю ідеєю поділилися з подругами з Данії. І вони нам допомогли матеріально».

Юрій Рублевський – головний спеціаліст відділу ЖКГ Сосницької селищної ради: «По Сосницькій селищній раді знаходиться більше 80-ти колодязів. Практично кожний потребує очищення, тому що чищення проходило де 30, де 40 років тому».

У Загребеллі чверть села бере воду з водогону. Люди також мають свердловини.

Марфа Адаменко каже: у неї є свердловина, яку називає «фонтаном». З «фонтану» воду бере на технічні потреби, а п’є колодязну.

«Для пиття набираємо відеречко. А так – щось полити, помити посуд, помитися – тоді «фонтаном» користуємося».

Володимир Лях – житель села Загребелля: «До нас люди приходять спеціально з інших вулиць, і у нас воду беруть – у бідони набирають».

Голова Сосницької громади Андрій Портний каже: вода з централізованого водогону чище, ніж в кододязі.  

«Я вважаю, що якщо люди п’ють воду з колодязів – то це більше справа звички. Якість цієї води залишає бажати кращого. Вода з верхніх горизонтів все-таки технічна. В рази перевищує норму зі вмісту пестицидів. Поля ж обробляються, і ці речовини потрапляють у воду. Хоча є місця різні: десь вода краща, десь гірша».

Денис Чепурний – в.о. старости Загребельського округу Сосницької ОТГ: «Майже в усіх колодязях вода має відхилення параметрів від норми. Але є один колодязь, де вода завжди відповідає нормам. Почали розбиратися – а це вихід срібла – чи, можливо сполук зі сріблом. А  срібло – вважається, що воно очищує воду».