Затримання на хабарі директора КП «Чернігівбудінвест» та голови земельної комісії міськради: яка земля фігурує у кримінальній справі та що про затримання депутата Івана Бакшуна думають його колеги та однопартійці

19:11, 16 тра. 2019
 
Затримання на хабарі директора КП «Чернігівбудінвест» та голови земельної комісії міськради: яка земля фігурує у кримінальній справі та що про затримання депутата Івана Бакшуна думають його колеги та однопартійці

Директора КП «Чернігівбудінвест» Валерія Горбатова відсторонили від посади. Таке розпорядження сьогодні підписав міський голова Владислав Атрошенко. Нагадаємо, його та голову земельної комісії міськради Івана Бакшуна затримали вчора за підозрою в отриманні 25 тисяч доларів – першої частини хабара в 50 тисяч доларів. Гроші, за версією слідства, посадовці вимагали за надання підприємцю в суборенду землі в Чернігові для будівництва багатоповерхівки. Що про затримання Івана Бакшуна думають його однопартійці та колеги по депутатському корпусу та яка земельна ділянка фігурує в кримінальній справі – дивіться далі в сюжеті Альони Макаренко. 

Дев’ята ранку. У Чернігівській міськраді збираються члени виконавчого комітету. Перед початком засідання міський голова Владислав Атрошенко розповідає про відсторонення директора КП «Чернігівбудінвест».

«Для того, щоб ми витримали процесуально всі речі згідно закону і згідно всіх норм, навіть неписаних норм, я підписав розпорядження про відсторонення від виконання обов’язків Горбатого Валерія Станіславовича і про призначення в.о. Сердюка Олександра Вікторовича.»

Член виконавчого комітету від ВО «Батьківщина» Юрій Власенко у затриманні однопартійця Івана Бакшуна вбачає, як сам каже, «політичну помсту».

«Іван Миколайович займав активну позицію життєву, як депутат міської ради, як голова фракції, я думаю, що ця інформація відома суспільству. Зокрема, фракція «Батьківщина» ніколи не зупинялася і не боялася виносити питання, які хвилюють містян, які хвилюють суспільство. І звернення до Президента України, і до Верховної Ради, Кабінету Міністрів з приводу цін на газ, з приводу тих питань, які хвилюють. Тому те, що було затримання проведено саме в день народження його дочки, те що навіть не дали можливості адвокату приїхати на це затримання, те що проводилися обшуки в помешканні Івана Миколайовича теж без адвоката – я думаю, що це є підставою все-таки не поспішати з висновками.»

Так на заяву Юрія Власенка реагує міський голова.

«Ви знаєте, відбулась подія, я прибічник того, що треба завжди залишатися людьми і не намагатися натягти політику або якісь інші речі там, де не треба цього робити. Це депутат. Мені як міському голові у зв’язку з арештом зараз виносять негатив на будь-якого депутата – це мені не до лиця. Це лягає тінню на всіх депутатів і міську раду в цілому. Це член цілої ради, тому казати, що є тут політична складова не варто.»

Комунальне підприємство «Чернігівбудінвест» сьогодні працює в звичному режимі. Про призначення виконуючим обов’язки голови Олександр Сердюк дізнається від нас. Каже, директор Валерій Горбатов вчора зранку був на роботі, після обіду в його кабінеті вже працювала слідча група. Обставини отримання хабара чиновниками пов’язує з цією земельною ділянкою на Масанах.

«Це крайній будинок  по вулиці Любецькій. Справа в тому, що якщо взяти всі об’єкти цього мікрорайону, так він найменш цікавий для забудовників. От що мене дивує, що взагалі то ми намагались знайти інвестора, пропонували «ОсновіБуд-7», чернігівським організаціям. Вони сказали, їм це не цікаво. Міський голова пропонував, навіть примушував, «УкрСіверБуд», візьміть побудуйте цей будинок, тому що від вулиці Незалежності все забудовується, а від вулиці Любецької бажаючих нема. Також відмовився. Чому знайшлась така організація, яка навіть за кошти згодна була купити право забудови цієї ділянки – мене, чесно кажучи, дивує. Я думаю, що слідство повинно провести цю роботу, встановити.»

Чому ця земельна ділянка не приваблювала забудовників, Олександр Сердюк пояснює так.

«Вулиця Любецька – це транзитний рух, це перевезення на звалищі сміття, це найближча до звалища точка. Вона знаходиться в зоні ставків-накопичувачів різних токсичних відходів. Я взагалі дивуюсь, думаю, це на нього був якийсь вплив, якщо він так. Він сам по собі не такий, щоб проявляти самостійність і ініціативу в таких питаннях.»

Нагадаємо, вчора, Валерія Горбатова та голову земельної комісії міськради, очільника фракції ВО «Батьківщина» Івана Бакшуна затримали на хабарі в 25 тисяч доларів. Голову комісії у Києві в ресторані після отримання грошей, директора комунального підприємства «Чернігівбудінвест» у Чернігові. Розслідування тривало 3 місяці, сказав начальник відділу військової прокуратури Центрального регіону України Денис Давидов. Почали його після звернення підприємця до управління захисту економіки в Чернігівській області. Він заявив про те, що у нього вимагають хабар за надання в суборенду земельної ділянки в Чернігові для будівництва багатоповерхівки. У разі доведення провини, затриманим загрожує позбавлення волі строком від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

Зараз наші журналісти намагаються отримати коментарі від адвокатів затриманих. Обрати запобіжний захід Івану Бакшуну та Валерію Горбатову мають 17 травня у Печерському районному суді Києва.

Ось що про затриманих каже чернігівський правозахисник Олександр Гашпар.

«Стосовно Горбатова Валерія можна сказати, що це така собі темна конячка, яка з’явилася невідомо звідки, була призначена розпорядженням чернігівського міського голови, здається в 16-му році.  Відомо, що раніше він працював у Києві в якійсь будівельній фірмі, за фахом – інженер технічного нагляду. Більше про нього нічого не відомо. Участі в якихось оборудках або корупційних скандалах він помічений не був. Щодо Бакшуна. Він давно потрапляв у поле нашого зору як об’єкт корупційних скандалів. Наприклад, після того, як у нього з’явився новий автомобіль «Лексус», на якому він почав їздити при тому, що в декларації за 16 рік він задекларував близько 20 тисяч гривень доходу. Тобто родина з 4 осіб, він з дружиною і двоє дітей, жили в місяць на 1080 гривень. І це дивно було – звідки в такого бідного депутата, який потрапив за даними руху «Чесно» в перелік найбідніших депутатів ЧМР, їздить на новенькому «Лексусі». Коли я в нього спитав про походження цієї машини, він відповів, що це машина його матері, пенсіонерки з Прилук, яка дає йому покататися інколи за кермом цієї машини. Також був нещодавно скандал з розпаюванням  земель для садівничого товариства «Грімвіра». Іван Бакшун лобіював це питання. За його лобіювання там з’явилися 30 прізвищ людей, які якимось чином пов’язані з іншим депутатом, зокрема з депутатом з «Батьківщини». Це рішення за його лобіювання було прийняте, оскільки саме земельна комісія пропонувала включити це питання в порядок денний сесії міської ради.»

Також ми зв’язалися телефоном із секретарем земельної комісії, депутатом фракції БПП-Солідарність В’ячеславом Летутою. Роботу затриманого голови комісії він оцінив так.

«Роботою, в принципі, я задоволений, ніяких зауважень в роботі не має і не було ніколи. Про яку земельну ділянку йде мова – я не знаю. Про інвестора я не знаю. Це, може бути, якраз було на стадії переговорів ще. Тому це питання не виносилося ні на комісію, ні на сесію відповідно. Тому окрім нього, якщо це правда, то ніхто й не знає.»