НКРЕКП перевірить як «Чернігівгаз» виконує її рішення про перерахунок додаткових кубометрів газу споживачам з лічильниками та сплату двох штрафів по 850 тисяч гривень

20:07, 15 тра. 2019
 
НКРЕКП перевірить як «Чернігівгаз»  виконує її рішення про перерахунок додаткових кубометрів газу споживачам з лічильниками та сплату двох штрафів по 850 тисяч гривень

Повідомлення про позапланову перевірку «Чернігівгаз» не отримував, про рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг провести її  у компанії знають. Про це сказала прес-секретар «Чернігівгазу» Наталія Свириденко. Нагадаємо, рішення про перевірку 14-ти облгазів НКРЕКП прийняла учора на своєму засіданні. Нацкомісія перевірятиме, як «Чернігівгаз»  виконує її рішення про перерахунок додаткових кубометрів газу споживачам з лічильниками та сплату двох штрафів по 850 тисяч гривень.

29-го березня Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зобов’язала  «Чернігівгаз»  виплатити державі 2 штрафи  по 850 тисяч гривень. Їх вона  наклала за порушення ліцензійних умов, зокрема, у частині донарахувань. Також до 18 квітня, згідно з рішенням Нацкомісії, підприємство  мало  перерахувати споживачам  з лічильниками додатково нараховані кубометри та повернути гроші тим, хто їх вже заплатив.  Учора НКРЕКП на своєму засідання прийняла рішення перевірити, як «Чернігівгаз» та ще 13 облгазів виконують її рішення.

Ярослав Зеленюк, директор департаменту ліцензійного контролю НКРЕКП: «По всіх перевірках і зобов’язаннях сплив строк їх усунення, проте не підтверджено.»

Тижневу позапланову перевірку «Чернігівгазу»  у березні НКРЕКП провела  через  скарги  споживачів з лічильниками, яким з жовтня почали донараховувати  додаткові  кубометри за приведення газу до стандартних умов. Що це таке, пояснює комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко. За його словами, все залежить від регіону проживання, сезону та атмосферного тиску.

Сергій Савченко – комерційний директор ПАТ «Чернігівгаз»: «Є температурний ДСТУ, згідно з яким газ приводиться до стандартних умов – за певного тиску, 760 мм, і температури – 20 градусів за Цельсієм. Якщо ці умови не дотримуються і газ споживається за іншого тиску і за іншої температури, то він приводиться до стандартних умов відповідно до коефіцієнтів приведення, які розроблені наказом Міністерства палива та енергетики.»

23 листопада НКРЕКП прийняла постанову про заборону таких донарахувань. «Чернігівгаз» продовжував їх робити.  У січні ми розповідали історію жительки Сновська Ірини Шатило, яка з жовтня отримує платіжки з донарахуваннями. Сьогодні телефоном жінка сказала нам, що «Чернігівгаз» не перерахував їй кубометри.

 «Чернігівгаз» не перераховує абонентам кубометри газу, не повертає гроші за сплачені та не платить штрафи, бо оскаржує рішення Нацкомісії у суді. Про це сказала прес-секретар підприємства Наталія Свириденко.

«Чернігівгаз не погоджується з висновками цієї перевірки, а також має вагомі підстави вважати, що переведення до стандартних умов продиктоване чинною нормативною базою, яка є в газовому законодавстві. Зі свого боку компанія скористалася своїм правом оскаржити рішення Нацкомісії в суді, і чи будуть перерахунки, чи не будуть, власне, і буде відомо на основі цього рішення.»

Як сказав директор департаменту ліцензійного контролю НКРЕКП Ярослав Зеленюк,  судових рішень про зупинення виконання рішень Нацкомісії «Чернігівгазом» наразі нема.

Наталія Свириденко каже, про чергову позапланову перевірку у компанії знають.

«Так, компанії відомо про те що НКРЕКП прийняло рішення про проведення позапланової перевірки, але ж це є тільки рішення НКРЕКП. Для того, щоб ця перевірка відбулася, має ще бути дозвіл регуляторної служби України.»