Перший громадський город у Чернігові: багаторівневі теплі грядки облаштовували сьогодні у Березовому гаю

19:30, 11 тра. 2019
 
Перший громадський город у Чернігові: багаторівневі теплі грядки облаштовували сьогодні у Березовому гаю

Багаторівневі теплі грядки почали встановлювати сьогодні на першому у Чернігові громадському городі. Робили це члени громадської організації «Еко Місто» у парку Березовий гай. Що таке громадський город, навіщо він потрібен та як до цього ставляться жителі мікрорайону, - знає Анастасія Лоза.

12-та дня. Парк Берзовий гай у Чернігові. У дворі багатоповерхівки члени громадської організації «Еко Місто» розбудовують перший в Чернігові громадський город. Починали в минулому році з ось такої теплої грядки.

Альбіна Колесніченко, член ГО «Еко Місто»: «Ми її посадили рік тому. Тут була висаджена колекція пряно-ароматичних трав. Тут можна знайти багато видів м’яти, в тому числі перцеву, шоколадну, розмарин, чебрець. Їх можна вже навіть зривати і брати собі до столу, пригощатися.

Сенс грядки в тому, що робиться два рови, посередині  яких робиться ямка з добривами. На низ ми кладемо дерев’яні палки, які дуже довго перегнивають. І потім туди можна приносити і класти зі свого компосту, - ми от в Чернігові у квартирі збираємо органічні відходи, приносимо сюди – вони допомагають швидко рости рослинам, зберігають там тепло.»

Цього дня на цю грядку висаджують квіти.

«Сьогодні ми будемо саджати ось таку фіалку гарну. Нам її наша чарівна сусідка пожертвувала зі свого городу. Тут притоптуємо все руками і чекаємо, поки виросте величезний кущ.»

Територію огороджують парканом, щоб люди не топтали врожай. Тут же ековолонтери Максим та Михайло будують каркас для вертикальної грядки.

Михайло Марухно, ековолонтер: «Чому ми це робимо? Тому що вважаємо, що це правильно і цікаво, це буде гарно. Сподіваємось, це якось вплине на наше суспільство, можливо, навіть об’єднає людей.

Ми хотіли щось змінювати, щоб все залишалось не на папері, а в реальних справах. Тому почали з клумб. Це те, що може робити будь-хто і будь-коли. Це буде цікаво і дорослим і дітям. Сподіваємося це буде розвиватися, і людям це буде цікаво.»

Нові вертикальні грядки матимуть три рівні. В них висаджуватимуть полуницю та суницю.

Сергій Безбородько, голова ГО «Еко Місто»: «На дно ми вкладаємо старі сухі гілки. Ми тут демонтували аварійне дерево, подрібнили його, щоб ось таке органічне добриво внести в грядки. Саме дерево буде поступово перегнивати, це буде приваблювати комах та черв’ячків, і вони будуть його удобрювати.»

Дренаж засипають родючим ґрунтом. Це – одна з технологій екологічного землеробства, каже автор проекту Сергій Безбородько.

«Ми тут намагаємося використовувати кейси пермакультури. Це такий підхід до землеробства, коли використовується взаємодія між екосистемами, висаджуються багатолітні рослини, які взаємодіють між собою. Тут, наприклад, ще буде система збору дощової води, тобто ми використовуватимемо для поливу зібрану воду.

Ми тут не будемо нічого копати, тут в нас все органічне, все удобрюється за рахунок органіки: сухої трави, сухого листя, дрібних гілочок. Також поставимо тут будиночок для комах.»

Основна ідея громадського городу – ознайомити людей із технологіями екоземлеробства та об’єднати сусідів, каже Сергій.

«Кілька знайомих в нас тут вже є, хочу сказати їм дякую. Але загалом ми хочемо щоб ця ініціатива жила сама собою, щоб не лише активісти за нею приглядали, але щоб і сусіди залучались, разом тут щось вирощували та спілкувались.»

Ірина Куркіна живе в сусідньому будинку. До ініціативи ставиться так.

«До цієї ініціативи я ставлюся з повагою. Дуже приємно, коли молодь займається такими гарними справами. Єдине, що можу скати: під сумнівом, чи надовго це все? Вибачайте, але в такому районі ми живемо. Не всі тут розуміють, що цю ділянку природи варто берегти.»