Фотографії Чернігова періоду окупації під час II світової війни презентували у міській бібліотеці ім. Коцюбинського

20:00, 7 тра. 2019
 
Фотографії Чернігова періоду окупації під час II світової війни презентували у міській бібліотеці ім. Коцюбинського

32 фотографії Чернігова періоду окупації під час Другої світової війни презентували сьогодні у міській бібліотеці імені Коцюбинського. Це німецькі та угорські світлини 1941-1943-го років із колекції чернігівського дослідника Дмитра Сіліча. Першу фотографію, зруйнованого кінотеатру імені Щорса, він придбав на військово-історичному форумі у серпні 2011 року, каже Дмитро. Зараз має понад чотири сотні знімків окупованого міста. Напередодні відкриття виставки наша знімальна група пройшлася разом із дослідником тими місцями Чернігова, які зображені на фотографіях.

Ось ця скульптура, «Дівчина з глечиком», стоїть на території колишньої лікарні для залізничників. Зараз тут обласний центр реабілітації учасників бойових дій. За словами чернігівського дослідника Дмитра Сіліча, вперше її встановили у 30-х роках – на фонтані на Валу.

«Вже в передвоєні часи вона була поставлена в скверик, зараз це відомий сквер імені Попудренка. Це біля площі, біля міської ради. І вона пережила дуже тяжкі часи. Вона була свідком руйнувань – в кілька десятках метрів від неї вибухали снаряди, виривалися воронки, повністю було знищено готель міський, було пошкоджено кінотеатр імені Щорса, була дуже пошкоджена будівля облвиконкому, це зараз обласна державна адміністрація. Але сама скульптура вона сама майже не постраждала, лише один елемент – там сиділа дитинка біля цієї дівчини і вона трішки пошкодилася.»

Це обласний педагогічний ліцей для обдарованої сільської молоді. Так він виглядав у період окупації Чернігова.

«В цій будівлі під час окупації на момент, коли була зроблена світлина, а це було в серпні 1943 року, тут знаходився штаб зовнішньої військової розвідки угорської частини.»

Будівля, де зараз розташована обласна бібліотека імені Короленка, з’явилася до революції 1917 року, каже Дмитро Сіліч. Спочатку тут був банк, потім державний музей, згодом – обласний комітет комуністичної партії.

«Але під час війни ця будівля спочатку пустувала, в ній не було жодної установи. І згодо  з фотографії ми вже дізнаємося, що тут розміщувався штаб 105-ої легкої дивізії угорських військ.»

Це житловий триповерховий будинок на вулиці Князя Чорного, 14. У період німецької окупації тут було відділення поліції охорони правопорядку та військово-поліційної організації СС. У ньому ж проживали офіцери цих відомств.

«Під час серпневого авіабомбардування у 1941 році майже вся адміністративна частина міста Чернігова була знищена. А квартал, який знаходився від сучасної вулиці Кирпоноса і в бік Єлецько-Успенського монастиря, він майже весь зберігся. І тому німці вирішили розквартируватися саме в цьому приміщенні. До війни сам в цій будівлі розташовувалися квартири офіцерського складу 7-ї стрілкової дивізії.»

Виставка із цими та іншими світлинами працюватиме у міській бібліотеці імені Коцюбинського до кінця травня.