3 гривні коштуватиме вхід до 5-ти з 10 громадських вбиралень у Чернігові

19:30, 7 тра. 2019
 
3 гривні коштуватиме вхід до 5-ти з 10 громадських вбиралень у Чернігові

3 гривні коштуватиме вхід до 5-ти з 10 громадських вбиралень у Чернігові. Таке рішення сьогодні затвердив виконком міськради. Це вбиральні, які раніше знаходились на балансі АТП -2528. Торік 6 вересня їх передали на баланс комунального підприємства «Паркування і ринок». Після передачі візит до туалетів тимчасово був безкоштовним – в «Паркуванні та ринку» проводили економічне дослідження того, скільки він може коштувати, сказав заступник начальника Ігор Коваленко.  Як виглядають безкоштовна та платна вбиральні і скільки готові платити за вхід  їх відвідувачі, дізнавалась Ольга Конопацька-Плєхова.

Скільки отримує за таку роботу, жінка сказати відмовилась. Вона працює прибиральницею у громадській вбиральні біля Красної площі в Чернігові. Каже, у звичайний день тут  буває з півсотні відвідувачів. Під час фестивалів та концертів – в десятки разів більше

«За кожним ходимо, за кожним витираємо. Прийшла людина – я прийшла, скоренько протерла, прибрала – щоб не було ні запаху, ні слідів. У нас же люди не всі культурні.»

Минулого року візит до цієї вбиральні коштував 2 гривні. В цьому році був безкоштовним - тимчасово, написано в оголошенні.  Після передачі вбиралень з балансу АТП 2528 до «Паркування та ринку» там рахували, скільки він має коштувати. Сьогодні на засіданні виконкому затвердили нову ціну – 3 гривні.

Ігор Коваленко, заступник начальника КП «Паркування та ринок»: «Ми зараз перший квартал наші вбиральні працюють безкоштовно. На підставі того, що ми не маємо права зараз встановлювати плату за послуги громадських вбиралень.  Тому проведено економічне дослідження, розрахунки та маркетинг середовища. Івано-Франківськ - 5 гривень, Київ – 4, Черкаси – 4. У нас по місту залізничний вокзал – 3,50, Центральний ринок – 4, Нива – 4. Наші підрахунки дозволяють нам вийти на 3 гривні.»

3 гривні треба буде платити за вхід до 5 громадських туалетів – біля Красної площі, Катерининської церкви, Історичного музею, на «Золотому березі» та до туалету, який мають збудувати біля драмтеатру. Ще 5 залишатимуться безкоштовними – на Подусівці на вулиці Гагаріна, біля діагностичного центру, на Київському шосе, біля Антонієвих печер та в міському парку. Останній – ось на цих кадрах.

Чернігівці ставляться до цього так:

Світлана Херсонська: «Треба ремонтувати.»

Тетяна Шнирьова: «Мені байдуже, чи платні вони, чи ні  - вони повинні бути в такому стані, щоб туди було не огидно зайти. Іноді влаштовує, іноді – ні. Коли людей багато в парку, тоді, можливо, треба частіше прибирати.»

У людей розпитуємо, скільки вони готові платити за вхід до вбиральні

Тетяна Шнирьова: «3 гривні ми платимо чи 2, уже звикли – в принципі, нормально.»

Світлана Херсонська: «2-3 – щоб кожен міг заплатити.»

Вікторія Галимська: «Я думаю, мають бути платними. Ну зараз 2 гривні – до 4 готова. Бо це робота людей, які прибирають, і ремонти.»

Нова ціна діятиме після оприлюднення рішення виконкому.