Чи потрібен світлофор на перехресті вулиць Гончої та Гетьмана Полуботка у Чернігові?

12:55, 3 тра. 2019
 
Чи потрібен світлофор на перехресті вулиць Гончої та Гетьмана Полуботка у Чернігові?

Чи потрібен світлофор на перехресті вулиць Гончої та Гетьмана Полуботка у Чернігові, вирішуватиме координаційна рада з питань організації дорожнього руху.

Про це UA: Чернігів сказав начальник управління житлово-комунального господарства Ярослав Куц. Електронна петиція з пропозицією встановити світлофор на цьому перехресті з’явилася на сайті міської ради 23 квітня. За кілька днів вона набрала понад 250 необхідних підписів. ЇЇ автор – поліцейський. Чому він вважає, що світлофор там потрібен, та що думають  з цього приводу інші водії, дізнавалася Олександра Денисенко.

Сергій Жук служить у патрульній поліції. Каже, світлофор потрібен для того, щоб зменшити кількість аварій на цьому перехресті. Пояснює, чому вони тут стаються.

«Я думаю, більше тут неуважність. Є люди, які місцеві, і просто звикли не виконувати вимоги встановлених знаків «СТОП». Є люди, які не місцеві, і чомусь їм здається, що вулиця Гонча – це головна і вони просто пролітають на неї».

Водії на таку петицію реагують по-різному.

Денис Рахінський: «Світлофор не потрібен. Треба просто водіям бути максимально уважними та дотримуватися правил – і жодних проблем. У Чернігові не такий напружений рух, щоб ставити кожні 50 метрів світлофори. Знаків достатньо, освітлення ввечері чудове».

Наталія Макарова: «Так, звісно, я за. Ми тут працюємо в центрі, працюємо вже не перший рік, тому абсолютно відповідально говоримо про те, що тут дуже багато завжди аварій. І не зрозуміло, чому. Начебто тут і правила прості, і зрозуміло, кому потрібно поступатися дорогою».

У патрульній поліції від початку року зареєстрували дві ДТП, що сталися на цьому перехресті, каже прес-офіцер Віталій Копистко. Обидві – без травмованих.

«Можливо, цих ДТП було і більше. Але через невелику матеріальну шкоду і значимість цих аварій водії домовилися оформити їх за нормами європротоколу. Але ця інформація в офіційну статистику поліції не входить».

Одна з таких ДТП сталася 4 березня. Тоді зіштовхнулися автомобілі «Опель Вектра» та «Фіат», після чого «Опель» в’їхав у стіну готелю. За словами начальника управління житлово-комунального господарства Ярослава Куца, питання про встановлення світлофора на цьому перехресті має розглянути  координаційна рада з питань організації дорожнього руху.

«Це питання вже виникало не один раз. Треба зрозуміти, що світлофорний об’єкт, його функція – врегульовувати рух на перехресті, де великий трафік. Наприклад, це перехрестя вулиць Седнівська, 77-ї Гвардійської та 1-го Травня. Тобто, коли не працює світлофор, з 1-го Травня повернути ліворуч в напрямку «Голівуда», ну, майже не можливо, тому що дуже великий трафік. Якщо ми говоримо про перехрестя Гонча і Полуботка, то там стоїть знак «Проїзд без зупинки заборонено», тобто «СТОП». Тобто питання полягає в тому, що там немає того трафіку, щоб ставити світлофорний об’єкт. Але так, є деякі учасники дорожнього руху, які не враховують наявність цього знаку. Але ж скажіть, будь-ласка, таким чином можна і на «червоний» їздити». 

Автор петиції Сергій Жук каже – якщо не світлофор, то принаймні обмежувальні засоби на цьому перехресті необхідні.

«Будь-яка річ, яка зменшить цю кількість ДТП, її буде достатньо. Я навіть чув таку пропозицію, щоб встановити на Полуботка, це головна дорога, ті ж самі «лежачі поліцейські». Вони також будуть пригальмовувати людей, зменшиться швидкість».