Паски за столітнім рецептом випікає в печі до Великодня Марія Науменко

17:11, 27 кві. 2019
 
Паски за столітнім рецептом випікає в печі до Великодня Марія Науменко

Паски за столітнім рецептом випікає в печі до Великодня Марія Науменко з села Форостовичі Новгород-Сіверського району. Пекти її навчила мати. Жінка каже, раніше в селі паски не прикрашали, лише обмазували яйцем. Родзинок також не було.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Ось дріжджі сюди будемо класти, теплої водички сюди налити ще, нехай підходить. Ось. Ще трошки треба теплої водички. Цукор треба насипати.»

Марія Науменко розчиняє тісто для великодніх пасок. Їй 79, ходить за допомогою тростини. Магазинних пасок не визнає. Каже, скільки сил стане, стільки і пектиме сама, для дітей, яких чекає у гості. Рецепт пасок від бабусі. Пекти їх Марію навчила мати.

Жінка каже, просіває борошно обов’язково, щоб тісто було пухким.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Ну так, мене мати навчила.»

Поки сіється борошно, опара заповнює півлітрову банку.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Оце так вони підійшли добре.»

Слідом за опарою у відро йдуть яйця.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Щоб вдалися паски, смачні, солодкі були. Молодь тепер - газ у них, плити. А ми ж старі - усе в печі, в печі. Борошенця сюди, цукру. Ваніль сиплемо пачечку.»

До тіста додає маргарин.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Він сам у тісті розтане. Можна топити його, можна не топити.»

До тіста Марія додає роздинки. Це єдина відмінність від рецепту матері, каже жінка. В її дитинстві родзинок не було.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Родзинки. Від родзинок буде солодше. Оце все розмішаємо, красу всю, щоб вдалися хороші, смачні.»

Господиня місить тісто, доки воно саме не почне відставати від руки. Паски пече вже двічі на рік: на Великдень та на Родичі. Найважче – вимішувати.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Треба дві години місити.»

Тісто готове. Тепер - в тепле місце.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Становлю на грубку, щоб добре підійшло.»

Приблизно через три години тісто розкладається по формам. У жінки - це кастрюльки. Зверху треба змастити яйцем, каже Марія Науменко.

Марія Науменко, жителька с.Форостовичі: «Раніше не прикрашали. Молодь тепер всякою всячиною прикрашає. А ми старі просто пасок напечемо хороших, смачних і все. Паска є паска. Вона має бути солодка, смачна.»

За годину паски готові.