Чернігівських школярів, що врятували пораненого чоловіка і допомогли затримати нападника, нагородять

20:54, 26 кві. 2019
 
Чернігівських школярів, що врятували пораненого чоловіка і допомогли затримати нападника, нагородять

3-х школярів, які врятували життя пораненому чоловікові і допомогли патрульним затримати ймовірного нападника, нагородять грамотами поліцейські. Про це сказав прес-офіцер патрульної поліції області Віталій Копистко.  Хлопцям по 12-13 років, всі вони навчаються  у чернігівській 31 гімназії. Як надавати першу допомогу пораненому, хлопці кажуть, дізнались на уроці «Основи здоров’я» та з фільму. Як наважились врятувати життя незнайомому чоловіку, дивіться далі.

3-є школярів Нікіта Алієв, Олександр Красуля і Микита Велігорський показують подвір’я, де все відбувалося.

Нікіта Алієв, учень 6-го класу Чернігівської гімназії №31: «Ми побачили, що на тій лавці сидять троє людей:  жінка і двоє чоловіків. Ми побачили, що у них зав’язалась бійка. Я почав одразу телефонувати до поліції, потім у швидку.»

Микита Велігорський, учень 7-го класу Чернігівської гімназії №31: «Він прямо сюди підходить. Каже: «У мене нога пробита, він мене ударив ножем». Потім через декілька хвилин падає: «Я помираю». У нього вся нога, вся штанина була у крові.»

Сталося це 23 квітня о 9-й вечора. Хлопці вигулювали собаку біля будинку на вулиці Пухова, 129. Побачили, як один чоловік поранив іншого ножем. Викликали поліцію і швидку. Поки ті їхали, самі наклали йому джгут із його ж ременя.

Нікіта Алієв, учень 6-го класу Чернігівської гімназії №31: «Я бачив у фільмі. Фільм називається «З міркувань совісті». На початку фільму головний герой – Дезмонд, одній людині переїхала машина ноги, і у нього почалась кровотеча. Він вище рани перев’язав мотузкою, щоб кровотеча зупинилась. Я зробив те саме. Від нього смерділо алкоголем, кров – невідомо, хворий він, чи ні. Тому я намагався максимально акуратно перев’язати рану.»

Всі троє навчаються у чернігівській гімназії №31 у 6 та 7-му класах. Сьогодні у школі для своїх друзів показують, як накладали пораненому джгут. Як правильно надавати першу медичну допомогу, їх навчили на уроці «Основи здоров’я».

Наталія Колотіло, вчитель предмету «Основи здоров’я»: «Пишаюся і насолоджуюся тим, що маю честь навчати таких дітей.»

У школі про хлопців кажуть так.

Поліна  Козименко, однокласниця Нікіти Алієва: «Я не очікувала від нього такого, що він здатен на це.»

Іван Сомов, однокласник Нікіти Алієва: «Він іноді мене захищає коли старшокласники можуть мене підколоти.»

Окрім врятованого життя, каже прес-офіцер патрульної поліції області Віталій Копистко, школярі допомогли патрульним знайти ймовірного нападника.

Віталій Копистко, прес-офіцер патрульної поліції області: «Діти розповіли, в якому напрямку, бачили, як пішов кривдник. В одному з під’їздів знайшли чоловіка, за описом він підходив і потім зізнався, що дійсно був конфлікт.»

Олександр Красуля, батько: «Переповнює почуття гордості, що виростили достойних людей.»

Ірина Алієва, мама Нікіти: «Я пишаюся ним, що він такий мужній, і врятував людині життя.»

З ножовим пораненням чоловіка доправили до хірургічного відділення 3-ї міської лікарні. Лікар Олег Степаненко каже, хлопці, які надали першу допомогу, зробили все правильно.

Олег Степаненко, лікар-хірург міської лікарні №3: «Були ушкодження вени, і дуже часто вони дають важку кровотечу, яка може призвести і до летального кінця, але ось такі моменти, коли пережимається, вони правильно все зробили, це допомогає в спасінні хворих. Враховуючи що їм 12 років, 50% успіху залежить від них і належить їм.»

Сергій Борисевич врятований чоловік: «Я намагався дійти до будинку, але зрозумів що не можу. Штани повністю були в  крові. Я побачив молодих хлопців і почав кликати на допомогу, хоча вже ні на що не сподівався. Хлопці, я поважаю ваш вчинок. Завдяки вам я народився вдруге.»

Сьогодні Сергія Борисевича, який отримав ножове поранення, виписали з лікарні. Його життю, кажуть медики, нічого не загрожує.