Що робити із переораними без згоди паями жителів села Локнисте Менського району - вирішували на загальних зборах села: чи дійшли згоди

20:51, 26 кві. 2019
 
Що робити із переораними без згоди паями жителів села Локнисте Менського району - вирішували на загальних зборах села: чи дійшли згоди

Що робити із переораними без згоди паями жителів села Локнисте Менського району - вирішували сьогодні на загальних зборах села. Засідання тривало більше 2,5 годин. На нього прийшли селями, представники Держгеокадастру та агрофірми «Сіверський край». Саме вона минулої п’ятниці, 19 квітня зорала частину людських паїв, не маючи на це дозволу.

За 20 хвилин на 9-ту ранку. Біля будинку культури у с. Локнисте Менського району збираються люди. У понеділок вони перекривали автодорогу Чернігів-Мена-Новгород-Сіверський, через те, що фермерське товариство «Сіверський край» без їхньої згоди виорало частину паїв. Там люди заготовляли сіно.

Анна Сіренко, жителька села Локнисте: «Це середина моєї пайки. Тут мій сінокос. За цей рахунок ми живемо, ми ніде не робимо. Ви стоїте на моїй пайці.»

Сергій Мурований, перший заступник голови Менської райдержадміністрації: «Більше 50 гектарів вони побили. У орендаторів немає документів на 50га. Навіть, якщо воно і є, але воно латочками, тобто це є рейдерське захоплення. Що людських паїв, що державної власності.»

Тоді співзасновник компанії «Сіверський край» Олег Шитіков пояснив це так.

Олег Шитіков, співзасновник ТОВ «Сіверський край»: «Вони здали нам договори. Ми почали працювати на землі. Закон України нам дозволяє в більшості паїв виїжджати на поле і орати одним масивом. Тому що ніхто не може обробляти по 0,70, по 0,50га.»

Сьогодні ж тут, у будинку культури на загальних зборах села мали вирішити, що робити із переораними паями людей. Розбиратися із представниками агрофірми почали вже на ганку.

Питаємо у присутніх, чого очікують від зустрічі.

Борис Буслов, житель с. Локнисте: «Щоб убрались із лугу. Мені виорали повністю пай - щоб розрівняли і засіяли травою.»

Людмила Йовенко, жителька с. Локнисте: «Якщо тільки одна компенсація, то це нічого не дасть людям. Там трава не буде рости ще років 5. А якщо йому нічого не зробити, так і всі десять. Бо там байраки у пояс, хіба там може бути трава? Тому компенсація за два роки, а решта - заладити, все зробити і тихенько розійтись з миром на цьому.»

За словами заступника начальника з контролю за використанням земель держінспекції сільського господарства області Олександра Довгорука, в середу, 24 квітня, на луг виїжджав інженер-землевпорядник. На схемі, яку він надав, зеленим виділені переорані ділянки – їхня загальна площа: близько 15га.

Олександр Довгорук, заступник начальника управління з контролю за використанням земель держгеокадастру: «Інженер–землевпорядник провів роботи і надав нам схему, на якій видно те, що зараз переорано, на які ділянки припадає. Загалом, розорано частково або повністю там декілька ділянок, 41 ділянка.»

Серед зораних ділянок є ті, якими розпоряджається сільська рада, приватні паї, які здали в оренду «Сіверському краю» та ті, які зорали без дозволу. Олександр Довгорук сьогодні проводить ревізію та збирає заяви від людей, які хочуть отримати компенсацію.

Тим часом орендар намагається домовитись із людьми.

Олег Шитіков, співзасновник ТОВ «Сіверський край»: «Хочете там свій пай залишити, будь-ласка, там залишимо. Хочете його перенести і отримати компенсацію - можна перенести. Якщо комусь нашкодили, ми готові заорати повністю, щоб було рівно. Ми вирівнюємо цю площу, засіюємо та на цей рік даємо сіно.»

На зборах згоди не дійшли. За словами заступника голови Менської райдержадміністрації Сергія Мурованого, наступного разу планують збиратися після свят, коли будуть остаточно пораховані збитки кожного власника паїв.

Нагадаємо, поліція розслідує кримінальні справи за статтями «Самовільне зайняття землі» та «Блокування транспортних комунікацій».