Сесія Чернігівської міськради: ухвалили рішення про земельні аукціони та відклали розгляд забудови у центрі міста

21:57, 24 кві. 2019
 
Сесія Чернігівської міськради: ухвалили рішення про земельні аукціони та відклали розгляд забудови у центрі міста

Комунальна земля – з аукціону, будівництво житлової багатоповерхівки у центрі Чернігова та продовження процесу передачі стадіону ім. Гагаріна із державної у комунальну власність. Ці питання розглянули сьогодні на сесії Чернігівської міської ради. Засідання тривало 3.5 години. Проект рішення про передачу вільних земельних ділянок в оренду через торги депутати прийняли з третьої спроби. Голова земельної комісії міськради Іван Бакшун пропонував зняти питання з розгляду ще до затвердження порядку денного.

Іван Бакшун, голова комісії з земельних відносин, фракція ВО «Батьківщина»: «Даний проект не підготовлений. Ми за аукціони і за прозорість, але не в такому вигляді, який просто не збалансований. Проект заради проекту. Багато було заперечень та обговорень з цього питання.»

Василь Білогура, фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»: «Я наголошую, що більшість комісій розглянули і підтримали в редакції. Без правок. Тому прошу далі дотримуватись свого рішення і в сесійній залі.»

Олександр Ломако, заступник Чернігівського міського голови: «Є сесія міської ради, на якій земельній ділянки без попереднього обговорення, без якихось прозорих принципів виділяються комунальному підприємству. Які знаходять того чи іншого інвестора. Це, по суті, суперечить закону, бо закон вже давно вимагає від нас продаж оренди землі тільки на відкритому аукціоні. Ми хочемо, щоб всі вільні ділянки, які можуть використовуватися під комерційну діяльність, чи то будівництва будинку, магазину розглядалися виключно на аукціоні. По-перше, ми побачимо реальну ціну землі, ми побачимо конкуренцію, додаткові, за попередньою інформацією, 5 і більше мільйонів гривень на рік в бюджет міста. Тому спроби затягнути процедуру, я вважаю, що є певні депутати, певні політичні сили, які зацікавлені в тому, щоб корупція в земельних питаннях залишилась.»

Питання до порядку денного таки внесли. Під час його розгляду двічі оголошували перерви. Його повертали на повторний розгляд. Рішення прийняли 34-ма голосами «за». Решту питань, пов’язаних з орендою землі, зняли з розгляду. Серед них було і питання, пов’язане з будівництвом багатоповерхівки тут, на вулиці Пятницькій, 13 - на перетині з проспектом Перемоги. Мешканці сусідніх двох будинків принесли на сесію звернення з проханням не давати дозвіл на будівництво.

Сергій, мешканець будинку на просп. Перемоги, 93: «Ми представляємо мешканців будинків з просп. Перемоги, 93 та вул. П’ятницької, 13. Протягом вечора ми вчора встигли зібрати 32 підписи. В нас, насправді, невеликий двір. Ми всі розуміємо, що будинки – старше 70-ти років, вже ніякі норми сучасні там і застосовувати не варто. Люди сушать у дворі білизну, вибивають її, діти грають, собак вигулюють. До того ж в нас «Предслава» кафе розширилось, добудувалось. В нас вже ніде поставити  5 машин мешканців. Це ті, хто постійно проживає, можуть поставити тільки 5 машин на території нашого двору.»

Валерій Горбатов, директор КП «Чернігівбудінвест»: «Там двір у них ніхто не забирає. Є план, де це все чітко регулюються. Двір залишається за мешканцями. Будинок стає от тут, з торця будинку. Спереду - магазинчик. Тобто, інсоляція зберігається. Перекриття вікон не буде. Спереду магазин непродовольчими товарами. Це буде приблизно отак. Будинок на один під’їзд, сім поверхів.»

Олександр Ломако, заступник Чернігівського міського голови: «Можливо, якщо буде воля управління архітектури, місцевих жителів. Що цей будинок не заважає, то можливо, це питання буде винесено надалі на аукціон.»

Крім того, на сесії продовжили процес передачі стадіону ім. Гагаріна із державної у власність міста. За словами начальника Фонду комунального майна Олексія Єпініна, сьогодні депутати внесли зміни до рішення, прийнятого в серпні минулого року, яким погодилися прийняти стадіон у власність громади. Для остаточної передачі стадіону надалі потрібне погодження Міністерства економічного розвитку, Мінфіну та Фонду держмайна, а також відповідним рішенням Кабміну.