З 1 травня в Україні знизять ціну на газ на 30 копійок за кубометр

21:47, 24 кві. 2019
 
З 1 травня в Україні знизять ціну на газ на 30 копійок за кубометр

Зниження ціни на газ від 1-го травня - може бути не останнім. Про це сьогодні на засіданні уряду сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Нагадав, на попередньому засіданні він поставив ультиматум голові "Нафтогазу" Андрію Коболєву - зажадав знизити ціну на газ, а як ні - пообіцяв запропонувати уряду звільнити голову правління енергетичної компанії.


Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України: «В понеділок НАК заявив, що вони зменшують з 1 травня на 300 гривень ціну за тисячу кубів. Я думаю, що це не останнє зниження, ринки показують зниження. І далі будемо дивитися, як відкрито буде діяти "Нафтогаз" выдносно до українських громадян.»

Сімдесяти однорічний Сергій Подшивайлов з Новгорода-Сіверського живе в однокімнатній хрущовці. Отримує 1600 гривень пенсії. Має газове автономне опалення. Щомісяця сплачує рахунки за показаннями лічильника.

Сергій Подшивайлов, житель Новгорода-Сіверського: «За газ за останній місяць я заплатив 641гривню 96копійок. Взимку виходило до 800 гривень.»

Сергій Подшивайлов знає про рішення щодо зниження ціни на газ – за кожен кубометр після зниження платитиме на 30 копійок менше. Реагує так.

Сергій Подшивайлов: «Краще не буде. Що тих 30 копійок? За них і коробок сірників не купиш.»

Нагадаємо, торік у жовтні уряд підвищив ціну на газ для населення більш як на 20 відсотків - до восьми з половиною тисяч гривень за тисячу кубометрів. Так виконував зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом - встановлював ринкові ціни для всіх споживачів.

За зиму ціни на газ та нафту на ринку знизилися. А 22-го квітня в "Нафтогазі" повідомили - за дорученням Кабміну встановлюють нову вартість - 8247гривень за тисячу кубометрів - це дешевше, ніж було.

Відповідно до зобов’язань перед МВФ, 1-го травня газ мав подорожчати майже до десяти тисяч гривень за тисячу кубометрів, а наприкінці року ця цифра мала перевищити 12 тисяч гривень.