У Ніжині розпочали цілодобові читання творів Миколи Гоголя

19:29, 24 кві. 2019
 
У Ніжині розпочали цілодобові читання творів Миколи Гоголя

Добу у Ніжині читатимуть твори Миколи Гоголя. Університетський рекорд вирішили встановити у місцевому виші, названому іменем письменника. Твори Гоголя там читають сьогодні з 9-ї ранку. Завершити планують завтра о цій же годині. Читання влаштували до 210-ї річниці  з дня народження письменника. Університетський рекорд - експериментальний, каже ректор вишу Олександр Самойленко. У планах встановити рекорд України. Як все відбувається - бачила Дар’я Янушкевич.

У Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя почали марафон цілодобового читання творів письменника. В його образі  магістрант Роман Федорець. Аби бути максимально схожим на Гоголя хлопець відростив собі вуса.

Роман Федорець, студент магістратури: «Зовнішність, форма обличчя, профіль, зачіска, трохи відрощені вуса для цієї ролі, а взагалі мені не байдужа доля цієї людини, і дуже цікаво пізнавати цю людину, знайомитися з його творами і його життям.»

О 9-й ранку першим читати твір Миколи Гоголя сідає ректор університету Олександр Самойленко.

Почали читання твором «Ніч перед Різдвом». Університетський рекорд каже, є експериментальним. У планах - встановити рекорд України.

Олександр Самойленко, ректор Ніжинського державного університету ім.М.Гоголя: «Ми, дійсно, планували піти на рекорд України, але є певні ризики. Читати треба добу, і наскільки люди зможуть фізично. Ми вирішили спробувати поки що експериментально на університетському рівні провести і, якщо все буде успішно, то підемо і на рекорд України.»

За стіл в аудиторії, яка носить ім’я Миколи Гоголя, сідають почергово. Змінюють один одного кожні 15 хвилин. Читають твори письменника виключно українською мовою.

Григорій Самойленко, завідувач кафедри слов’янської філології: «Всі твори написані ранні, які вони близькі до того, що характерне для української літератури того часу. Вони проникнуті духом України, вони проникнуті тим героїчним, яке було характерне для періоду козаччини, і оті пісні, і ті легенди, які були характерні для українського народу, вони знаходяться в його творчості.»

Олександр Забарний, письменник, викладач університету: «Гоголь - один з улюблених моїх письменників. Гоголь - це та людина яка стоїть понад літературою. Коли читаєш «Вечори на хуторі біля Диканьки» оживає все. І безперечно Диканька сьогодні не така, але, читаючи, вона всеодно відгукується у себе в серці, і, тим паче, що мені довелося читати уривок, як Солоха збирала у своїх хаті всіх, хто завітав до неї у той вечір.»

За добу твори Миколи Гоголя в університеті читатимуть більше сотні людей – студенти, викладачі та всі бажаючі. Скільки творів письменника прочитають за цей час – ректор Олександр Самойленко сказати не може. Ті, хто читатиме після 23-ї години, на ніч залишаться в навчальному закладі. Встановлення рекорду транслюють он-лайн на офіційній сторінці університету на Youtube.

Валерія Бабенко, студентка університету: «Я читаю о 4-й годині ранку. Ми з друзями будемо всю ніч проводити у старому корпусі університету. Я вважаю, це дуже цікаво походити і подивитися, як він виглядає саме у нічний час.»

Ірина Бур’ян, студентка університету: «Такого в нас ще не було. Ми з друзями обєдналися і вирішили, що будемо читати саме вночі, і мій час - 3:35. І чому 3:35 Ніжин, Гоголь, містика - і щось в цьому є.»

Дар’я Янушкевич, журналістка: «Закінчити цілодобове читання творів Миколи Гоголя у Ніжинському державному університеті  планують завтра о 9-й ранку.»