В Борисоглібському соборі вперше звучатиме старовинна музика у виконанні артистів хору імені Бортнянського

19:16, 19 кві. 2019
 
В Борисоглібському соборі вперше звучатиме старовинна музика у виконанні артистів хору імені Бортнянського

Старовинну музику і співи часів Візантії, Грузинського царства та Київської Русі артисти хору імені Бортнянського завтра виконають уперше у Чернігові. Співатимуть у Борисоглібському соборі на Валу. Над цим проектом працювали півтора місяці. Художній керівник та головний диригент хору Іван Богданов каже, таким чином хотіли зробити чернігівцям музичний подарунок у період посту.

Василіса Забуранна    артистка хору ім. Бортнянського

Іван Богданов   художній керівник, головний диригент хору ім. Бортнянського

Інна Мехеднко    артистка хору ім. Бортнянського

Діна Вонг, журналіст: «Завтра тут, у Борисоглібському соборі у Чернігові хор імені Бортнянського виконає музику часів Грузинського царства, Київської Русі та Візантії. Усі піснеспіви виконуватимуться у Чернігові уперше.»

Іван Богданов, художній керівник, головний диригент хору ім. Бортнянського: «В Чернігові вона і звучала, може і звучала, але це було років 60-70 назад і хтось із чернігівських слухачів послухати її не міг.»

У приміщенні філармонійного центру артисти хору проводять репетицію напередодні концерту. Загалом, на підготовку витратили півтора місяці. Співали п’ять днів на тиждень по чотири години. Матеріал, кажуть артисти, особливий.

Іван Богданов, художній керівник, головний диригент хору ім. Бортнянського: «Це концерт старовинної музики, це православна традиція, хоча тоді ще не було розподілу на католицьку і православну. Ми будемо співати і латиною, і старослов’янською,і давньогрецькою мовою, і грузинською. Ноти для цього концерту забезпечив експерт зі старовинної музики, диригент Ігор Сахнов з  Харкова.»

Василіса Забуранна, артистка хору ім. Бортнянського: «Ми повинні були настроїтися, увійти в такий стан, певний стан душі, голосу - це особлива манера співу, вона дуже, дуже така древня, як от у монахів. Були моменти, коли дуже важкі частини п’єс, творів. Ми дуже втомлювалися, просили: відпустіть нас, відпустіть. Нас відпускали, ми переключалися і потім знову працювали.»

 

Інна Мехеднко, артистка хору ім. Бортнянського: «Вона досить складна, там розспіви на інших мовах: на грузинській, болгарській мовах - дуже складна музика.»

У Інни Мехеденко завтра дебют. Артистка каже, хвилюється і перед першим концертом, і через майданчик, на якому виступатиме, і через те, як сприймуть глядачі.

Інна Мехеднко, артистка хору ім. Бортнянського: «Для мене це перший досвід, власне і в хорі, і  в самому соборі. Взагалі ця музика є складною для виконання, а й для сприймання.»

Артисти підготували й проморолик концерту. Вони – у середньовічних балахонах, знімали в Антонієвих печерах та соборі – щоб передати атмосферу Середньовіччя та вжитися в образи.

Іван Богданов, художній керівник, головний диригент хору ім. Бортнянського: «Коли вдягаєш балахон - і інакше себе почуваєш, і інакше інтерпретуєш музику, яка є. Ми вирішили зробити такий подарунок. Зараз іде великий піст і час подумати про високе. Під цю музику можна подумати і про це, і щось про себе дізнатися.»

Василіса Забуранна, артистка хору ім. Бортнянського: «Я б сказала, це месседж крізь віки. Те, про що ми співаємо - вона поза часом, це щось вічне. Вся музика направлена на те, щоб людина замислилася, про те, як вона живе, про свої стосунки с Богом, про щось сокровенне, інтимне, про те, що ми не говоримо, але насправді задумуємося.»

Концерт розрахований на сто двадцять глядачів.