Чернігівський онкодиспансер придбав електрокар: чи вигідно його утримувати?

19:01, 19 кві. 2019
 
Чернігівський онкодиспансер придбав електрокар: чи вигідно його утримувати?

  Перевозити пацієнтів, медперсонал та робочу документацію – для цього у Чернігівському медичному центрі сучасної онкології придбали електромобіль. Це «Nissan Leaf». До цього ті ж самі функції виконували дві машини, які їздили на бензині, – «Geely» та «Калина». Їх нещодавно продали. Електрокар 2014-го року випуску купили за 350 тисяч гривень. Машина вживана та в хорошому стані, каже генеральний директор центру Валерій Зуб. За рахунок відмови від бензину в Центрі  хочуть зекономити  бюджетні гроші.

Цей електромобіль тиждень тому придбав Чернігівський медичний центр сучасної онкології. Заступник генерального директора з технічних питань Василь Позняк показує, як працює авто.

Василь Позняк, заступник генерального директора з технічних питань Чернігівського медичного центру сучасної онкології: «Замість звичайного ключа, замка запалювання, тут застосовується кнопка для пуску двигуна автомобіля. Запускаємо. І такий же принцип дії. Включаємо коробку передач для руху автомобіля.»

За словами Василя Позняка, із зарядженим акумулятором машина може працювати безперервно 36 годин. Для його зарядки на території центру є електрозаправка, якою може користуватися будь-хто.

Василь Позняк, заступник генерального директора з технічних питань Чернігівського медичного центру сучасної онкології : «Так що на сьогоднішній день для нас немає проблеми, не треба шукати десь місце для зарядки цього автомобіля.  Достатньо того, що наприкінці робочого дня водій підїхав, підзарядив автомобіль. Він дивиться, скільки за день проїхав за кілометражем або за часом, ставить після робочого дня на підзарядку і вранці вже автомобіль готовий для подальшої експлуатації.».

Електрокар 2014-го року випуску, каже генеральний директор центру Валерій Зуб.

Валерій Зуб, генеральний директор Чернігівського медичного центру сучасної онкології: «Ми купили його через наш благодійний фонд. Він коштує в межах 350 тисяч гривень. Це автомобіль, який уже був у використанні. Він безпосередньо з Каліфорнії до нас приїхав, в ідеальному стані. Ми дуже раді, що у нас в закладі з’явився такий електромобіль, що дозволить, по-перше, зекономити кошти на паливі і, по-друге, на обслуговуванні самого автомобіля. Все-таки заправка на електромобіль - вона обходиться в межах 50 гривень. Їх вистачає нам приблизно на три дні. Ну, і це екологічний автомобіль, який знову ж таки один із напрямків розвитку і нашого центру, і взагалі України. Ввезення цих автомобілів можливо на сьогоднішній день без мита. Відповідно, що здешевлює вартість цього автомобіля набагато процентів. Це теж вигідно.»

За словами Валерія Зуба, цей автомобіль службовий. Його використовують у межах міста.

Валерій Зуб, генеральний директор Чернігівського медичного центру сучасної онкології: «Щоденно автомобіль використовується для транспортування пацієнтів, для транспортування лікарів до пацієнтів, якусь медичну документацію, яка потрібна нам, доставляти в управління, в інші структури.»

Валерій Зуб каже, заміна батареї в електрокарі коштує майже половину вартості самої машини. Це близько семи тисяч доларів.

Валерій Зуб, генеральний директор Чернігівського медичного центру сучасної онкології: «Нашої батареї приблизно ще повинно вистачити на 5 років. Тому, я думаю, найближчих 5 років таких суттєвих вкладень в автомобіль не буде. Я сподіваюсь, за 5-7 років, які ми будемо її використовувати, ми зекономимо кошти для того, щоб можна було її замінити. А, можливо, на той час купимо вже новий, більш сучасний автомобіль.»

Олександр Лавренко, майстер виробничого навчання Чернігівського вищого професійного училища: «На розбірках  ввезено дуже багато машин, в тому числі і батарею можна знайти на нього, і ту що використовувалась – і у зборі, і окремо чарунки можна в батарею купити. Електромобіль в обслуговуванні і ремонті обходиться значно дешевше з тієї простої причини, що там нема двигуна внутрішнього згоряння, в якому треба регулярно міняти масло, фільтри. Навіть гальмівні колодки – і ті зношуються дуже повільно.»

Олександр Лавренко працює майстром виробничого навчання у Чернігівському вищому професійному училищі. 2 роки тому тут у програму з автосправи ввели вивчення електромобілів. Він і сам їздить на такому. Каже, заряджати автомобіль електроенергією вдесятеро дешевше, ніж заправляти бензином або газом.

Олександр Лавренко, майстер виробничого навчання Чернігівського вищого професійного училища: «Наприклад, якщо звичайний автомобіль, який їздить на газу, в середньому вартість кілометру буде 2 гривні, то електромобіль, не враховуючи навіть нічного пільгового тарифу, – вартість може бути десь 40 копійок. Додати: поставити двотарифний лічильник дома, і заряджати за нічним тарифом вдома,  -  то вартість кілометру буде близько 20 копійок.»

Олександр Лавренко каже, якщо електрокар не гібридний, їздить лише не електриці, викиди в атмосферу нульові.

Олександр Лавренко, майстер виробничого навчання Чернігівського вищого професійного училища: «Так і написано з усіх боків – «zero emission» – нульовий викид.»