Спільний для дітей з інвалідністю і без конкурс «Космічні мандри у майбутнє» пройшов у Чернігові

20:37, 15 кві. 2019
 
Спільний для дітей з інвалідністю і без конкурс «Космічні мандри у майбутнє» пройшов у Чернігові

Спільний для дітей з інвалідністю і без конкурс пройшов сьогодні у Чернігові. Він – єдиний в Україні, розповіла одна з організаторок Регіна Гусак. Назвали його «Космічні мандри у майбутнє», за її словами, не просто так,  -  люди з інвалідністю нерідко відчувають себе інопланетянами серед здорових людей. Всього було 150 учасників від 6 до 21 року, 90 з них – з інвалідністю. Шість команд приїхали з Чернігова, Ніжина, Козельця, Остра, Носівки, Удайців Прилуцького району. Співали, танцювали, загадували загадки, привезли свої поробки. 

У п’ятнадцятирічної Анастасії Павленко з Чернігова ДЦП. Сьогодні вона – одна з дев’яноста учасників з інвалідністю, які виступають на  обласному інклюзивному творчому конкурсі "Космічні мандри у майбутнє".

Ірина Павленко, мама дитини з інвалідністю: «Ми раніше їздили на фестиваль такий у Польщі. І я, коли дивилась, як це в Польщі для таких людей, думала, чому в нас в Чернігові такого нема. У нас це єдиний на всю Україну фестиваль. І це для таких дітей, які не можуть ніде бути задіяні. А тут вони можуть бути нарівні. Вони хочуть десь брати участь, хочуть готуватися, хочуть взагалі бути частиною суспільства. Не сидіть же вдома. У мене така дуже активна дитина. Вона каже: «Мамо, ми будемо брати участь. Я ж артистка».

Учасник конкурсу Дмитро Дей каже, під час підготовки до конкурсу знайшов собі нових друзів.

Дмитро Дей, учасник конкурсу: «Із дітьми, з родичами подружився, із братом однієї дівчини подружився, і з дівчиною самою, Ульяна.»

Ольга Дей мама дитини з інвалідністю: «Такі заходи важливо брати для того, щоб діти не були вдома у чотирьох стінах, щоб вони спілкувались з іншими дітьми. Вони такі самі, як усі.»

Одна з організаторів конкурсу, Регіна Гусак, каже:  головне у «Космічних мандрах у майбутнє» - підготовка до них.

Регіна Гусак, організаторка конкурсу «Космічні мандри у майбутнє»: «Це вже другий наш конкурс. Підготовка має навіть найбільший сенс тут, і потім реалізація призів, ніж сам сьогоднішній фестиваль. Тому що саме під час підготовки, готувалися діти майже три місяці до цього фестивалю, вони спілкувалися, знаходили нових друзів. Тобто відбувалась саме ця соціальна інклюзія. Це така загальна спільна робота дітей, і дітей з інвалідністю, і, будемо так говорити, умовно здорових дітей. Надзвичайно важливо, що кожен учасник цього фестивалю має своєю творчістю донести людям, що діти і люди з інвалідністю мають такі самі потреби і такі самі можливості, або навіть і більше можливостей, ніж умовно здорові діти і люди.»

Діти з інвалідністю виступають на  конкурсі в образі інопланетян не випадково, каже Регіна Гусак.

Регіна Гусак, організаторка конкурсу «Космічні мандри у майбутнє»: «Чому саме от так от визначили, що діти з інвалідністю прилітають з іншої планети - тому що дуже часто цих дітей, цих людей так і сприймають. Не як звичайних людей - що є неправильним.»

Із глядацької зали на виступи дивляться Інга Вареник та її 8-річна донька Вікторія.

Інга Вареник, глядачка: «Нормальні діти і, будемо так казати, наші діти, особливі - вони якось не контактують. Нормальні діти до наших дітей якось із агресією ставляться. І якось не сприймають наших дітей, як би хотілося, щоб трохи краще навіть.»

Це – партнери дітей з інвалідністю з Козелецької команди. Розповідають, як готувалися до конкурсу.

Анастасія Лісовська, учасниця конкурсу: «Все було дуже гарно, всі один одного підтримували і розповідали, що якщо хтось щось не зрозумів, ми допомагали їм.»

Ілля Гнідий, учасник конкурсу: «Готувався вивозити одну дівчинку і розказувати вірш.»

Владислава Флуєрар, учасник конкурсу: «Вони дуже гарні та дружелюбні, веселі.»

За виступи команди отримали призи – музейні екскурсії, туристичні поїздки, відвідування лялькового театру, майстер-клас із виготовлення піци та солодощі.