У трьох округах Чернігівщини з шести не вистачає членів дільничних виборчих комісій

19:04, 15 кві. 2019
 
У трьох округах Чернігівщини з шести не вистачає членів дільничних виборчих комісій

У трьох округах Чернігівщини з шести не вистачає членів дільничних виборчих комісій. Це 206-ий, 209-ий та 210-ий округи. Таку інформацію оприлюднила ЦВК о третій дня. Сформувати дільниці ОВК мають сьогодні до кінця дня. Нагадаємо, 12 квітня був останній термін подання до ОВК кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від кандидатів у президенти. Від Володимира Зеленського до ОВК подали по 8 кандидатур на великі дільниці, по сім - на середні і по шість - на малі. Від Петра Порошенка – по дві кандидатури. Про це сказав голова чернігівського осередку Комітету виборців України Володимир Андрійченко.

10:30 ранку. Біля кабінету, де розташована окружна виборча комісія 205-го округу, черга. Ці люди прийшли подати заяви – хочуть стати членами дільничних виборчих комісій. Сьогодні останній день, коли можна це зробити.

 Віра Романенко, голова окружної виборчої комісії 205-го округу, до якого входять Деснянський район Чернігова та частина Новозаводського каже, сьогодні вранці вони набрали необхідну кількість членів ДВК.

Віра Романенко, голова окружної виборчої комісії 205-го округу: «На 13-те число не вистачало 504 члени ДВК. На сьогодні, вже на цю годину, всі ДВК сформовані. Зранку не вистачало 31 члена ДВК.»

За словами Віри Романенко, в ОВК 205-го округу продовжили приймати заяви.

Віра Романенко, голова окружної виборчої комісії 205-го округу: «Ми людей частково направляємо в 206-ий округ. А потім передивимося документи, може, когось замінимо.»

До 206-го округу входять частина Новозаводського району Чернігова, а також Ріпкинський та Чернігівський райони. Тут, станом на 11-ту ранку, не вистачало близько 500 членів дільничних виборчих комісій. Голова окружної виборчої комісії 206-го округу Євгеній Артеменко пояснює, чому так сталося.

Євгеній Артеменко, голова окружної виборчої комісії 206-го округу: «В результаті того, що від кандидата у президенти Порошенка не було подано необхідної кількості людей, які закривали б дільничні виборчі комісії, ми, як окружна комісія, з подання голови окружної комісії, зобов’язані завершити цю роботу. Всі члени окружної виборчої комісії перебувають на місцях, обдзвонюють людей, обдзвонюють адміністрації селищних рад, звертаються до волонтерів. У місті відгукнулися, люди приходять. 170 людей відгукнулися, прийшли. Ми заповнюємо. Все, що ми можемо зробити, ми робимо.»

Один із тих, хто прийшов до ОВК 206-го округу подати заяву, Олександр Киселевич.

Олександр Киселевич, кандидат у члени дільничної виборчої комісії: «Хочу бачити все своїми очима – підрахунок голосів, справедливість, щоб «вкидів» не було. Будемо сподіватися, що Україна буде розвиватися в другому руслі.»

Голова чернігівського осередку Комітету виборців України Володимир Андрійченко пояснює за яких умов виборча дільниця може працювати повноцінно.

Володимир Андрійченко, голова чернігівського осередку Комітету виборців України: «Може створюватися виборча дільниця, згідно з чинним законодавством, в складі близько 9 осіб. Найменша кількість членів виборчої комісії – це спеціальні дільниці, де може бути утворена дільниця у складі голови, секретаря і двох членів комісії. Тобто найменша кількість – це на спеціальній дільниці, 4 особи. 9 осіб – це та кількість, яка дозволить працювати. І, в принципі, фактично вже є 10 осіб щонайменше. Тому що від одного кандидата подано 8, від іншого - подано 2. Це вже є 10 осіб. Ну і, відповідно, просто складніше буде в день виборів працювати. Тому що не треба забувати, що має відбутися і голосування за місцем перебування виборців. Три члени комісії мають здійснити це голосування. Тобто фактично залишається 7 людей, які будуть працювати на виборчій дільниці певний період часу.»

Сьогодні ОВК мають сформувати комісії на всіх своїх дільницях.