Тисячолітні ковзани, стародавні монети, хрестики та прикраси: 200 знахідок минулого року представили у Чернігівському історичному музеї ім. Тарновського

19:41, 12 кві. 2019
 
Тисячолітні ковзани, стародавні монети, хрестики та прикраси: 200 знахідок минулого року представили у Чернігівському історичному музеї ім. Тарновського

Тисячолітні ковзани, стародавні монети, хрестики та прикраси, привезені з Візантії. Дві сотні знахідок із 12-ти археологічних експедицій минулого року відсьогодні можна побачити у Чернігівському історичному музеї імені Тарновського. Там відкрили виставку «Нові археологічні дослідження Чернігівщини».

Так виглядає кістяний ковзан, якому близько тисячі років. Його знайшли торік під час розкопок на території Єлецької гори у Чернігові.

Олена Черненко, керівниця Чернігівської та Мезинської археологічних експедицій: «Зараз у нас катаються на залізних ковзанах, а ось населення Європи від віддалених часів і до кінця Середньовіччя каталося на кістяних ковзанах. Брали кістку великої рогатої худоби з ноги, один її бік відшліфовували до ідеального блиску. Ось тут ми бачимо, якраз цим боком кістка повернута до спостерігача, і потім робили спеціальні нарізки, дірочки для того, щоб прив’язати цю кістку до підошви, і взимку і діти, і дорослі.

Ви можете побачити і предмети, пов’язані з християнським культом: різноманітні хрестики, металеві, кам’яні. Можете побачити прикраси: намисто, при чому намисто привезене з віддалених країв, у нас тут і візантійське, і сирійське намисто, воно сюди потрапило тисячу років або трошки менше тому. Ми можемо побачити бурштин з Прибалтики, різноманітні скляні браслети, як вже вироблялись тут частково, а частково на території Візантії або Сирії.

Прясельце – це грузок до веретена, їх зазвичай виготовляли з глини або з каменю. А ось мешканці Городища, яке знаходилося на Коропщині, використовували для цього незвичний матеріал – крейду.»

Також на виставці можна побачити знахідки експедицій з різних районів області.

Вікторія Мудрицька, завідувачка І науково-експозиційного відділу музею: «Експонуватися матеріали будуть до кінця 2019-го року, але не всі. Тому якщо люди цікавляться саме археологічними дослідженнями, то краще прийти впродовж цього місяця.»