Фонтан, нова плитка та газони: як виглядатиме оновлена центральна площа Ніжина

18:01, 12 кві. 2019
 
Фонтан, нова плитка та газони: як виглядатиме оновлена центральна площа Ніжина

Перший етап реконструкції центральної площі в Ніжині планують завершити до початку травня. На ці роботи з міського бюджету виділили 8 мільйонів гривень. Про це UA: Чернігів розповів ніжинський міський голова Анатолій Лінник. Проектувало реконструкцію чернігівське підприємство «Портал-М». Роботи виконує чернігівська будівельна компанія «УкрСіверБуд». Як зміниться ніжинська площа після реконструкції – далі у матеріалі.

З фонтаном, новою плиткою, лавочками, ліхтарями й газонами – так виглядатиме оновлена центральна площа Ніжина після ремонту. Проект реконструкції майдану перед міською радою розробляла директорка фірми «Портал-М» Тетяна Мазур. Це коштувало близько 40 тисяч гривень. За її кресленнями також ремонтували сквер Богдана Хмельницького та Алею Героїв у Чернігові.

Тетяна Мазур, головний архітектор проекту: «Звернулися представники Ніжинської міської ради, але це було дуже давно, питання давно тягнеться. Було багато різних обмежуючих факторів, які не давали змогу виконати ці роботи. Ми з пропозиціями своїми їздили до Ніжина, спілкувалися з депутатами, з містобудівною радою, з представниками громадськості.»

Реконструкцію центру розділили на декілька етапів. Минулого року розпочали першу чергу – ремонтуватимуть територію в 2700 квадратних метрів біля міськради. Після зими роботи відновили.

«У нас така була ідея цю територію зробити більш демократичною, комфортною. І зняти ось цю межу між спілкуванням громади, для якої ця міська рада повинна працювати. Ми зберігаємо озеленення, яке тут було, але його включаємо в композицію, оновлюємо. Фонтан в центрі композиції. Благоустрій вирішується за рахунок малих архітектурних форм, лавочки, ліхтарі, урни. Паркування буде з цієї сторони, тут не передбачаємо. Вхідна група не пристосована для мало мобільної категорії громадян, тому ми передбачаємо облаштування пандусу, щоб вирішити це питання. Фонтан, який ми тут пропонуємо, це розробка фірми, яка займається фонтанами безпосередньо – це «Імперія води». Застосували ми сучасні матеріали. Мощення тут – феми. Враховуючи досвід наш в інших населених пунктах, ми рекомендували застосувати є така плитка «бісер», вона подобається і кольоровим видом і вона дуже така шероховата.»

Ніжинці ремонт центру міста сприймають так.

Лариса Дмитренко: «Те, що в проекті написано – я підтримую. Фонтан, те, що ми бачили в новинах. Лавочки, зона відпочинку, можливо, це й треба починати з міста, з центру, й рухатись туди.»

Олександр і Альона Циби: «Ми ще не бачили, ще не збудували. На малюнку подобається. На малюнку все красиво, а як буде воно – побачимо.»

Побачити, як воно буде, ніжинці зможуть на початку травня. Тоді підрядник планує завершити перший етап реконструкції. Влітку вкладатимуть плитку. Нині площа виглядає так.

Володимир Сахненко, виконавчий директор ДП «УкрСіверБуд»: «На даному етапі виконується бетонна підготовка під тротуарну плитку. Тобто переносяться комунікації, це водопровід, це система освітлення, Інтернет і все інше.»

Анатолій Лінник, міський голова Ніжина: «Кошти міського бюджету відповідно до проектно-кошторисної документації близько 8 млн на перший етап.»

Говорити про те, коли робитимуть наступні етапи реконструкції, поки зарано, каже Анатолій Лінник.

«Тут ще виготовлюється проектно-кошторисна документація, це буде йти від площі до вулиці Набережної і від площі до вулиці Об’їжджої. Їх три етапи, йде ще проектування, ще коштів немає, працюємо над проектом.»