Близько 2000 гектарів сухої трави згоріло за місяць на Чернігівщині. Це в 5 разів більше ніж минулого року

19:10, 5 кві. 2019
 
Близько 2000 гектарів сухої трави згоріло за місяць на Чернігівщині. Це в 5 разів більше ніж минулого року

Три гектари сухої трави згоріло сьогодні в селі Довжик Чернігівського району. Рятувальники 2 години гасили пожежу. Їх викликав місцевий житель, який палив на городі суху траву і не зміг її самостійно загасили. Як сказав UA: Чернігів речник управління ДСНС в області Олександр Івченко, з початку березня на Чернігівщині згоріло майже 2000 гектарів сухої трави. Це в пять разів більше, ніж торік. У них загинули 2 людей, ще один чоловік з селища Михайло-Коцюбинське вчора отримав опіки ніг.

Четверта дня. Околиця села Довжик. Годину чернігівські рятувальники гасять пожежу сухої трави.

Суха трава загорілася на городах біля житлових будинків. Іван Вонок живе на сусідній вулиці. Прийшов сюди, щоб допомогти односельцям.

«Мітлою, граблями і водою з відер. Гасимо. Те, що горить, все гасимо. Щоб надалі пожежі не було, особливо, щоб не перекинулося на будинки. Слава Богу, що не загорілися будинки, тому що, на скільки я знаю, он там у бабусі з Києва дача, там же газ. У діда теж газ проведений. Якби почав горіти один будинок, вони б пішли ланцюжком і згоріли б усі будинки.»

Вогонь перекинувся і на город Тетяни. Жінка каже: про те, що сталася пожежа, їй повідомив син.

«Бігла з іншого кінця села, так не знаю, скільки було часу, коли я прибігла сюди. Але знаю, що тушили, звичайно, всі. І тут люди повиходили тушили, бо воно ж туди пішло. І он там. Ну, всюди тушили. Землею закидали, щоб не розходилося ось так по краях, де горіло. Особисто я ногами топтала, бо відра ніде було взяти, так ногами.»

Сьогодні на околиці Довжика вигоріло близько трьох гектарів. За словами речника управління ДСНС в області Олександра Івченка, суху траву на своєму городі запалив місцевий житель.

«За попередньою інформацією чоловік на власній присадибній ділянці випалював суху рослинність. Але поривом вітру полум’я перекинулось та почало швидко розповсюджуватись, після чого він викликав рятувальників.»

Речник управління ДСНС в області Олександр Івченко до нашої знімальної групи виходить із роздрукованим оперативним зведенням – каже, цього року цифр забагато, аби їх запам’ятати.  5 квітня Чернігівщина вже йде на рекорд за кількістю пожеж в екосистемах.

«З 1 березня поточного року через спалювання сміття та сухої рослинності вже виникло більше 500 пожеж. В минулому році пожежі сухої рослинності та сміття розпочались лише з середини квітня. Тому зростання більше 500%. Чинники – по-перше, дуже низький рівень грунтових вод, а також засушлива погода.»

В цих пожежах, каже  Олександр Івченко, загинуло 2-є людей і одна отримала опіки – коли палили сухостій у власних господарствах. Від початку березня на Чернігівщині вигоріло близько 2 тисяч гектарів.  На цій карті видно, як минулої доби горіло в Чернігівському районі. В області ж за останню добу рятувальники загасили 69 пожеж, які стались через спалювання сухої трави та сміття – 16 з них в житловому секторі. 11 будівель згоріло повністю, 16 – частково.

В гаражі цієї чернігівської пожежно-рятувальної частини зараз стоять в резерві 2 пожежні машини. 2 – на пожежі.

Олександр Івченко, речник управління ДСНС в області  177 Зараз підрозділи виїхали на пожежу сухої трави в село Довжик. Учора-позавчора були такі моменти, коли в підрозділах не було машин. Всі були на виїздах. Це загроза для інших громадян, яким потрібна може бути допомога.

Такі пожежі – це смерть цілої екосистеми, каже еколог Ганна Данько

«Насіння вигорає, і тоді репродуктивна здатність рослин зменшується. У нас страждає тваринний світ. Безхребетні.  Місця гніздівлі птахів. Хребетні тварини. Всі вигорять - не буде ні місць існування, ні продуктів харчування – тих самих рослин. Буде одна пустеля.»

Ганна Данько каже – аби екосистема повністю відновилась  після пожежі, потрібен не один рік.

«Сукцесія відбувається дуже довго. Це до десятків років навіть. І поки відновиться ґрунт, далі будуть лишайники, мохи, і поки виросте покритонасінна рослина, і потім після рослин будуть населяти лише тварини.»

Про шкоду, яку пожежі завдають людям розповідає так.

«Коли згорають різноманітні рослини, вони містять в собі леткі речовини. Страждають дихальні шляхів Можливі різноманітні онкології. Ми ж не знаємо, як ці леткі речовини можуть впливати на стан організму людини.»