850 тисяч штрафу пропонує накласти НКРЕКП на Чернігівгаз за результатами перевірки, яку провели через скарги споживачів за донарахування за приведення газу до стандартних умов

21:20, 27 бер. 2019
 
850 тисяч штрафу пропонує накласти НКРЕКП на Чернігівгаз за результатами перевірки, яку провели через скарги споживачів за донарахування за приведення газу до стандартних умов

850 тисяч гривень штрафу пропонує накласти на «Чернігівгаз» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Такий проект рішення вона опублікувала на своєму офіційному сайті після позапланової перевірки «Чернігівгазу». Вона тривала увесь минулий тиждень. Підставою для перевірки стали скарги споживачів, які мають лічильники, на донарахування за приведення газу до стандартних умов. Їм гроші за донараховані кубометри, за проектом рішення, «Чернігівгаз» має повернути. До сьогодні Нацкомісія вже оштрафувала 7 облгазів із 20, в яких проводили подібні перевірки. Сьогодні  завідувач сектору НКРЕКП у Чернігівській області  Олександр Тимошенко прокоментувати, як проходила перевірка, відмовився – сказав, що має багато справ. Також до прийняття постанови відмовилась від коментарів прес-секретар «Чернігівгазу» Наталія Свириденко.

Чи штрафуватимуть «Чернігівгаз», стане відомо у п’ятницю, 29 березня – тоді має відбутись засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Нацкомісія вже наклала штрафи на приватні акціонерні товариства «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Київоблгаз»,«Івано-Франківськгаз», «Харківгаз», «Хмельницькгаз» та «Закарпатгаз». Про проведення позапланових перевірок в 20 облгазах  НКРЕКП оголосила 5 березня.

Оксана Кривенко, голова НКРЕКП (архів 5 березня)

«У жовтні місяці до комісії почали приходити звернення громадян, щодо таких нарахувань. За жовтень місяць такі донарахування склали 1,5 % від обсягу споживання і зважаючи на це комісія в листопаді минулого року прийняла 42 постанови, щодо заборони донарахувань побутовим споживачам в платіжках побутовим споживачам обсягів природного газу для проведення до стандартних умов. Компанії не виконують рішення НКРЕКП, тому з урахування всього комісією отримано дозвіл державної регуляторної служби для проведення перевірок.  Ми детально проаналізуємо всі рахунки і у разі виявлення порушень та виявлення не виконання рішення НКРЕКП ми будемо застосовувати санкції.»

У проекті постанови про накладення штрафу на «Чернігівгаз» йдеться цитуємо «про ознаки зловживання ним монопольним становищем». Донарахування із застосуванням  коефіцієнту приведення об’єму природного газу до стандартних умов названі неправомірними. Їх «Чернігівгаз» має перерахувати за показаннями лічильників, починаючи з жовтня. Тим споживачам, які їх сплатили  -  повернути гроші. Нагадаємо,з жовтня минулого року у платіжках «Чернігівгазу» з’явилась графа «приведення об’ємів газу до стандартних умов», а в ній – додаткові кубометри, крім нарахованих за лічильником. 28 січня ми показували історію жительки Сновська Ірини Шатило, яка отримала таку платіжку.

«Коефіцієнт приведення до стандартних умов, оце вони пишуть. 1, 02. Це було в жовтні 1, 02. У листопаді – 1, 04. А в грудні вже 1, 05. Я спалила за жовтень 106 кубів, а вони мені рахують – множать коефіцієнт 1, 02 і виходить 108,28. Це я переплачую за два з гаком куба.»

Після цього, 23 листопада минулого року НКРЕКП прийняла постанову про заборону таких донарахувань. Що таке приведення об’ємів газу до стандартних умов, пояснив комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко. За його словами, все залежить від регіону проживання, сезону та атмосферного тиску.

«Є температурний ДСТУ, згідно з яким газ приводиться до стандартних умов – за певного тиску, 760 мм, і температури – 20 градусів за Цельсієм. Якщо ці умови не дотримуються і газ споживається за іншого тиску і за іншої температури, то він приводиться до стандартних умов відповідно до коефіцієнтів приведення, які розроблені наказом Міністерства палива та енергетики, на кожну область є коефіцієнт, на кожен місяць – коефіцієнт.»

Якщо у п’ятницю НКРЕКП прийме постанову, «Чернігівгаз» згідно з нею зробити перерахунки споживачам має до 18 квітня. Сплатити 850 тисяч гривень штрафу до державного бюджету– протягом 30 днів.